За храната и отвъд

Как да изберем най-добрия пробиотик за нас?

След лекцията, която мина вчера и над 450 закупили я, след като вече повече от година внасяме пробиоетици в България и виждам какво се търси осъзнах, че много хора изпитват затруднение да разберат кой пробиотик е за тях. Идват при мен и казват, как преди години са пили пробиотици и не са работили при тях, а истината е, че трябва да знаем за кокво ни трябва. Това е като да закараме колата си на ремонт при фризьорката си… няма да свърши работа. Или да спукаме гума, а да сменяме двигател… със сигурност няма да полуичим ефекта, който искаме. Затова днес ви подарям знание за пробиотиците:

Вид

Действие

Lactobacillus plantarum

Регулира имунната дейност, намалява чревното възпаление, запазва хранителните вещества,  повишава абсорбцията на желязо при  жените с над 50%, изостря паметта, превенция срещу висок холестерол, безпокойство и диабет. притежава изключителна способност да се свързва с чревната лигавица (най-вътрешния слой на стомашно-чревния тракт) и от своя страна да увеличава популацията на добрите бактерии;

Lactobacillus acidophilus

Стимулира имунитета, намалява гъбичните инфекции в пикочо-половата система, регенерира лигавиците; подобрява холестерола, увеличава нивата на витамин В12 и фолат( форма на витамин В9) 

Lactobacillus acidophilus

Повишава BDNF (Невротрофичен фактор, получен от мозъка), подобрява имунната функция

Lactobacillus brevis

Намалява хранителните патогени,подобрява чревната пропускливост и непоносимостта към лактоза, стимулира имунитета, подобрява храносмилането, намалява тежестта на респираторните заболявания, подобрява холестерола

Bifidobacterium lactis

Намалява патогените, подобрява холестерола

Bifidobacterium longum

Помага при колики и запек, възпаление в червата, синдром на раздразненото черво, непоносимост към лактоза, язвен колит, акне, екземи и дерматити, настинка, грип и респираторна инфекция, проблеми с устното здраве (плака, гингивит и язви), Хеликобактер, инфекции на пикочните пътища и вагината

Lactobacillus casei

Забързва метаболизма, намалява мазнините и стопира тяхното складирване, помага при ешерихия коли,  подобрява гъвкавостта на сперматозоидите и увеличава прага на болка.възпрепятства появата на ротавирусна диария и диария, свързана с приема на антибиотици, атопичен дерматит и респираторни възпаления.

Lactobacillus rhamnosus 

Забързва метаболизма, намалява мазнините и стопира тяхното складирване, помага при ешерихия коли,  подобрява гъвкавостта на сперматозоидите и увеличава прага на болка.възпрепятства появата на ротавирусна диария и диария, свързана с приема на антибиотици, атопичен дерматит и респираторни възпаления.

Lactobacillus bulgaricius  

Намалява симптомите на синдрома на раздразнените черва, улцерозен коли, предпазва от възпаления, произвежда мастни киселини с къса верига, които дават енергия, която допринася за производството на храносмилателни ензими, намалява алергиите.

Lactobacillus helveticus

Намалява кръвното налягане, намалява депресията, подобрява съня, помага за усвояване на калций, намалявана инфекциите в червата и дихателните пътища, подпомага паметта и ученето, помага при артрит, дерматит, гъбички и рак на гърдата.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments