☢ ОПАСНИ КОМПОНЕНТИ В КОЗМЕТИКАТА

 

Кремовете на основа нефтени продукти покриват кожата като със стреч фолио. Задушават я тип “парников ефект”, лишават я от постоянен приток на кислород и блокират много нейни отделителни функции (оттук започва поява на възпаления и черни точки). Кожата е напоена с вода и тялото забранява овлажняването като ненужно, в резултат на което кожата изсъхва.

Технически масла: ❌минерално масло (mineral oil) ❌вазелин (Petrolatum) ❌парафин (paraffinum liquidum) Dioхine – рак на гърдата

А също така:

❌SLS (Sodium Lauryl Sulfate) и неговите производни (Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate) – налични са във всички пенещи се продукти – пасти за зъби, сапуни, душ гелове и т.н. Агресивни пеннообразуватели, които нарушават естественото pН на кожата, силно канцерогенни, образува канцерогенни диоксини и нитрати, които се натрупват в тъканите и в големи дози са токсични. Прониквайки в организма, той се натрупва в тъканите на очите, главния мозък, черния дроб. SLS може да предизвика появата на косопад и пърхот.

❌Силикони (Dimethicone, Amodimethicone, и всички други завършващи на -cone) – създават неизмиващ се слой стреч фолио, като спират проникването на хранителни вещества.

❌Фталати /Phthalates/ – причиняват аномалии в тялото, ендокринни нарушения. Два от тях, редовно използвани в козметиката – Дибутил /dibutil/ и Диетилхексил /diethylhexyl/ — са забранени в страните от ЕС.

—Диетилфталат /dietilftalat/ —Диметилфталат /dimetilftalat/

Последните два се срещат най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Вредно въздействие върху ДНК. Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да се отрази зле на плода, ако детето е от мъжки пол. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.

❌парабени (PropylParaben, MethylParaben, ButylParaben, EthylParaben, Phenoxyethanol) – силно токсични вещества, консерванти, които се натрупват в тялото и причиняват хормонални нарушения.

❌TEA, DEA (триетаноламин, диетаноламин) – токсични, канцерогенни вещества.

❌Propylenglycol (пропиленгликол), Polyethylenglycol (полиетилен гликол или Антифриз) – токсични, канцерогенни вещества. Предизвикват изменения в черния дроб и уврежда бъбреците.

❌Формалдехид, толуен – токсични, канцерогенни вещества.

❌Живак /thimerosal/ – Силен невротоксин, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Възможен човешки карциноген и токсин, влияещ на човешката репродуктивност и развитие. Намира се в някои капки за очи, спирали за мигли и кремове.

❌Триклозанът /Triclosan/ – Използва се често като антибактирицидно средство при производството на сапуни, лосиони, дезодоранти, душ гелове, кремове, пасти за зъби. Влияе пагубно на ендокринната система, по-точно влияе на щитовидната жлеза. Ако се съедини с хлора е възможно образуването на хлороформ, който вероятно е канцероген.

❌Плацента /Placenta/ – може да обърка човешката хормонална фунцкия и да причини сериозни здравни проблеми /рак на гърдата, например/

❌Оловен ацетат /Lead Acetate/ – влияе на репродуктивността и развитието. Забранен е за използване в козметиката в ЕС. Намерен в някои почистващи кремове и боя за коса.

❌Хидрохинон /Hidroquinone/ – Възможен карциноген и вероятен невротоксин, прави кожата чувствителна. Може да причини също кожно заболяване наречено ochronosis /черно сини петна на кожата/. Има подчертано депигментиращ ефект. Съдържа се най-често в избелващи кремове.

Или по друг начин казано, защо не можем без нашия драгоценен крем и купуваме следваща кутия, преди да е свършила старата? Слагаме тонове крем и грим, а отдолу кожата я чувстваме суха. Поради същата причина над 95% от клиентите идвали при мен на козметични процедури мислят, че имат мазна кожа и се опитват да я изсушават. А реално имат суха кожа, която произвежда БЪРЗО себум, защото е свикнала да я пресушават. Но за това ще ти поговоря подробно в друга статия 😉

Внимавай какво използваш! През кожата приемаме в пъти повече вещества, отколкото през устата. Това особено опасно за малките деца, които през XXI век е навик да се къпят и мажат с хиляди продукти всеки ден!

Ако искаш да научиш повече, то всичко тук включва много полезна информация, която ще подобри здравето ти!


Усмихнат ден, Прелест!


С любов,

Емилия 😉

 

ЗА ТЕБ С ЛЮБОВ!