Разкрий тайните на душата си чрез мандалата!

Какво е мандала и как работи тя?

От хиляди години мандалата се използва като инструмент за трансформация. Тя е свещено произведение на изкуството, което се използва за предизвикване на изцеление, духовно развитие и медитация. Думата Мандала означава „свещен кръг“ и произлиза от думата „мандра“, което означава „съдържател на същност“. Твърди се, че този кръг или „пълнител на същността“ представлява цялостност, здраве, връзка, единство, хармония, изобилие и цикъл на живота. Също така се казва, че символизира да бъдеш едно с живота, да вървиш с потока и да отразяваш навътре. В съвременната психология арт терапията с мандали придобива все по-голяма популярност и заменя стари методики за лично самоусъвършенстване. Кръгът присъства във всички култури, но влизайки в ерата на Водолея, това е новия начин на живот. Ако преди всичко трябваше да бъде с пирамидална форма, за да улови вибрацията на вселената и да не става резонанс и отблъскване, то в ерата на Водолея преминаваме в кръгла форма. Тя най-силно улавя и синхронизира вибрациите. Затова и масово през последните години хората търсят как да живеят в куполни къщи. Предния век за изцеление се строяха пирамидални структури в дворовете и хората спяха с дни в тях, за да получат просветление и изцеление. В ерата на Водолея това не работи, защото не става достатъчно концентрирана енергията. Сега е нужно завихряне, простор, свобода, лекота.. а това е кръглата форма.

Кръгът може да го открием навсякъде – в ореола на светците, в стъклените витражи в катедралите, в молитвените колела на будистите, в древните каменни светилища и пещери, както и в много други религиозни символи, архитектурни и природни обекти. Според Платон например душата има кръгла форма. Карл Юнг говори за кръга, като за най-мощния религиозен символ.

Когато оцветяваш мандалата, тя се превръща в прозорец към вътрешното ти „Аз“. Тя взима страховете ти, мечтите, емоциите и вярванията и ги трансформира така, че да приемеш най-доброто от тях, без да попадаш в плен на стари травми и заложени блокажи. Така мандалата се превръща в създател на най-доброто ти и силно Висше „Аз“, това, за което си роден и душата ти копнее да съградиш и изживееш, но различни фактори по пътя ти са те спирали. Случвало ли ти се е с цялото си сърце да знаеш и да вярваш, че дадено нещо е твоето и е за теб, но от страх или чувство за вина да се спреш и просто да го пуснеш…да се примириш, а после да съжаляваш и да си задаваш въпроса: “Ами ако…”. Представяш ли си, какъв би бил живота ти, ако този вътрешен „стоп“ не съществуваше? Усмихна ли се… усмихни се, защото това е възможно! Чрез оцветяването на мандала и освобождаване на душата ти.

Мандалата съдържа геометрични модели, които отразяват и представят геометрията на цялата Вселена. Те обикновено имат фокусна точка в центъра, която е известна като семето или началото и е отправна точка за създаването на мандалата и целия живот. Всички мандали са създадени от центъра навън и приемат свои собствени форми, цветове и модели в зависимост от посланието или изцелението, което се предизвиква. Всеки придава форми и цветове на мандалата си, които отговарят за вътрешното му състояние, вярвания, блокажи, страхове и мечти, като по този начин трансформира старите заучени модели в нови, смели проекции. Никой не остава същия след завършването на мандалата си, защото е засилил връзката със себе си и цялостната си същност. Този магичен процес остава завинаги и бележи началото на най-добрата ни версия.

Сети се за пътите, когато си седял/а срещу много интересен събеседник, с който разговора е течал толкова гладко и от само себе си, сякаш сте се познавали цял живот. А сега си представи да го направиш със себе си, защото мандалата говори. Може да й задаваш въпроси, да вплетеш в нея мечта или желание, а тя ще ти отговори чрез мислите, които ще се прокрадват в главата ти, оцветявайки я. Стотици хиляди хора са достигали до дълбините на съществуването си и са намирали отговори на най-екзистенциалните си въпроси чрез мандалите. Откривали са себе си, след като са се чувствали изгубени или без посока. Има богата символика на всички линии, модели и маркировки на мандалата и много психолози, включително Карл Юнг, са изследвали свещеното значение и лечебния потенциал на мандалите. Смята се, че когато създаваш, оцветяваш или гледаш мандала, ти постепенно програмираш ума да поеме същността на единството и завършеността с теб самия и цялата Вселена. Възхитен от силата и енергията на мандалите, Юнг пише: „Става ми все по-ясно, че Мандалата е центърът. Тя е основата на всички пътища. Това е пътят към центъра, към индивидуализма.”

В оцветяването на мандалата няма правилно и грешно, няма правила. Остави се интуицията ти да те води, остави цветовете да те подканват и избирай тези, които те привличат, дай си свобода. Мандалата е свобода на вътрешното ти Аз, на творческото ти Аз, на божеството, родителя и детето вътре в теб. Позволи си да се свържеш с вътрешния си център и да му дадеш шанса да те води, защото заслужаваш да живееш живота си така, както си мечтаеш, без страх, без вина, без самосаботаж, в лекота, баланс и синхрон със себе си! Защото всички пречки към живота на мечтите ни, са скрити вътре в нас. И от тях не можеш да избягаш или да се скриеш, а трябва да ги откриеш и трансформираш! 

Ти заслужаваш да живееш във вътрешен мир и баланс, защото си най-важният човек в живота си! Усамоти се на любимо място, пусни си подходяща музика, запали ароматна свещ в пространството, което си избра и позволи на мандалата да ти говори. Връзката ти с нея ще е толкова чиста и магична, защото ще е връзката с теб самия. Какво искаш, от какво те е страх, за какво мечтаеш, от какво се чувстваш наранен/а? Какво те кара да плачеш, а да се усмихваш? Какво ти харесва и кое не е твоетo там, където си сега- в работата си, във връзката ти или в липсата на такава, във взаимоотношенията със семейството ти и околните? Кое искаш да промениш и защо? Бъди честен/честна със себе си и си позволи да изпиташ и усетиш всичко, преминаващо през теб. Позволи на мандалата да трансформира, да вдъхновява, да чисти и да зарежда, защото тя е магична. Тя е преводачът на вътрешната ти същност, тя ти помага да я разбереш и обикнеш. Когато умът се успокои и се разсее от ежедневието, можеш да намериш нови прозрения, идеи и решения, защото чрез мандалата ти упражняваш способността да се концентрираш върху себе си и източника, като в същото време изследваш душата си. Всеки може да разпознае част от себе си в оцветената от него мандала и може да идентифицира какво би искал да остави в миналото и какво би искал да вземе със себе си в настоящето и в бъдещето. Процеса по оцветяването на мандала е цялостна техника за навлизане в състоянието на медитация и общуване със себе си. Това е творчески акт, който се възприема като свещен. Чрез мандалата може да се възстанови вътрешната цялостност, защото тя е енергийна матрица, която по естествен път отваря скритите вътрешни ресурси. Оцветяването на мандали не само успокоява тревожността, но и подпомага мозъка да остане фокусиран като задейства едновременно дейността на двете мозъчни полукълба. Логиката и креативността действат едновременно, което стимулира всички мозъчни функции. Оцветяването на малките детайли стимулира фронталната част на мозъка, която е отговорна за организационните умения и решаването на казуси.

Препоръки:

1) Ако усещаш, че нямаш много енергия, то оцвети мандалата с някой около теб. Аз например съм манифестор по дизайн, всички центрове са ми пълни, освен един! Този на енергията. Аз НЕ мога да генерирам енергия! Аз мога да трансформирам енергията на другите. Да я направя добра и лека, така мога да я върна и да заредя околните и себе си. Когато работя или създавам нещо, обичам около мен да има много хора или поне някой с пълен енергиен център. Затова, макар че за някой е най-добре да оцветяват в тишина и мълчание, за други е добре да са сред хора. Понякога оцветявам на детска площадка, друг път сама на запалена свещ и звук на фонтанче в спалнята ни, трети рисувам с децата, а няма да забравя как оцветявах и в самолета за о.Бали и молех стюардесата за флумастери. 

Кога, къде и как – решаваш ТИ!

2) Избери мандала, която ти вибрира и те привлича. Трябва да искаш да я оцветиш и да я имаш! Ако усещаш, че те дразнят фигурите в нея, то там имаш да преработваш, но още не е дошло времето за това!

3) Ако започнеш да я оцветяваш, не е нужно да я оцветиш наведнъж! Можеш да оцветяваш една мандала, колкото ти желаеш! Не я оцветявай просто за да я свършиш!

4) Когато започнеш да я оцветяваш опразни съзнанието си! В главата ти ще изскочи един въпрос или проблем! Задай си го и го задай на мандалата. Не е нужно да е на глас! Достатъчно е да си го помислиш. След което започни да слушаш отговора. Той може да дойде веднага, а може да е в процеса. Изскача в главата ти като дума или фраза, може да е изречение. А може да е под формата на спомен, аромат или усещане. НО в този миг ти вече ще знаеш. Когато чуеш отговора го запиши на гърба на мандалата. Може с химикал, с флумастер или молив. НЕ с четка и боя! Аз имам навик да си пиша и въпроса, за да знам какво съм питала, като погледан след време мандалата, макар че винаги знам въпроса, като видя отговора. 

5) След като приключиш – сложи я на видимо място, така че да я виждаш всеки ден.

6) И преди всичко, най-важното е да ти е забавно! Изключи мозъка, спри да мислиш дали е правилно или грешно, защото няма възможност да сбъркаш! Ще я оцветиш така, както е НАЙ-ПРАВИЛНО за ТЕБ!

Кога оцветяваме мандала?

 • За да разберем какво е нужно, за да се почувстваме по-добре;
 • За да открием себе си, когато се загубим сред другите;
 • За да разкрием, за какво мечтаем и какво ни спира да сбъднем мечтите си; 
 • Често си мислим, че искаме едно, но когато то се случи разбираме, че сме сгрешили! 
 • За да открием баланса и вътрешния мир; 
 • За да разберем къде имаме блокажи и как да ги преработим; 
 • За да получим отговор на важните за нас въпроси, които често дори не знаем, че трябва да си зададем;
 • За да отключим потока на енергия в тялото и живота си; 
 • За да открием пълния си потенциал; 
 • За да разберем кое стопира изобилието в живота ни, защо липсват хора или ситуации, за които копнеем; 
 • За да разберем, защо попадаме в дадени взаимоотношения и кръговрати;
 • За да пуснем чужди стари травми и вярвания, които живеят и в нас; 
 • За да събудим творческият си „Аз“ и да му дадем поле за мечти и творчество! 

Mандалите са таен, древен и мистичен код скрит във всичко и когато отключим този код, ние стартираме процес на трансформация, приемане и съзнаване на ТОВА, КОЕТО ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ!