Бактерии и храносмилане – един друг свят, съществуващ вътре в нас

Замислял ли си се какво се случва вътре в теб?

В предишната статия ти обещах, че ще ти разкажа за една различна гледна точка. За един свят, обитаван от милиарди същества, за множество градове, буквално образуващи твоя вътрешен свят.

Сигурна съм, че си чувал за диети, направени на база на кръвната ти група. Това е така, защото бактериите, живеещи в червата ни, са отговорни за формирането на кръвната ни група.

Ако разгледаме храносмилателната ни система ще забележим, че в храносмилателната тръба имаме по-малко бактерии отколкото в тънкото черво, а то има по-малко от дебелото и така до края. В основи червото ни е техния свят. То ги пази от кислород, осигурява им топлина, влага и хубава храна. Само преди 10 години учените твърдяха, че хората имат запас от полезни бактерии, който е еднакъв за всички. НО вече не е така! В червата на всеки има над хиляда вида различни бактерии и сега ще разберем как ни влияят и защо.

В тялото ни има и полезни, и вредни бактерии и те са в равновесие. Това е нормално. Вредните са там, за да може имунната ни система да ги изучава. Нещо като тренировка преди война на бойното поле.

bakterii

В тялото имаме няколко щаба за обучение.

Първият са сливиците.

Те са особено важни до седмата година. Изглеждат като малки топчета, в които има много бразди. Когато попадне бактерия в тях, изследователите на нашата имунна система започват да ги разучават. Предизвикват реакции и наблюдават как бактериите реагират. Минусът тук е, че вместо куполи, по които бактериите се плъзгат и после се освобождават, в сливиците има бразди. Попаднало в тях нещо много трудно може да се изхвърли, затова и често децата имат проблем със сливиците. Нерядко деца с проблемни сливици развиват дерматит. Имунната система е постоянно изострена и всичко се превръща в дразнител. Нещо като ситуация, когато възрастен човек е нервен, в този момент всичко го дразни и неслучайно казваме “палим от четвърт”.

Макар да ти звучи забавно, тялото е измислило цяла обучителна система преди една имунна клетка да излезе на бойното поле. Ако тя не се е обучила добре има голяма опасност да нападне наши клетки, защото й напомнят за черти на вредител. Така се получава диабетът при децата. В този случай имунната система разрушава собствените си клетки, произвеждащи инсулин. Той е резултат от пропуски в образованието на имунните клетки или просто ги разбира погрешно.

На една имунна клетка постоянно й се презентират опасни структури и наши структури. Ако тя не разпознае някоя, започва да я боде с пръст. В този момент здравите имунни клетки я унищожават и тя никога не взима изпита си. Подобна е и причината защо не може да ни се прелива кръв от друга кръвна група. На повърхността си тя има определен индикатор, ако този индикатор не е познат на имунната ни система, тя унижава клетката.

След седмата година сливиците вече са нещо остаряло и преминаваме в гимназията.

Най-големият тренировъчен лагер е в сляпото черво. Там са концентрирани основно имунни клетки. Затова и ако попадне нещо друго там става силно възпаление, познато като апандисит и е за операция. Те са толкова много, че се получава нещо като бой в бар с препили от различни градове. Един удря друг и всички хиляда предават нататък, накрая първият е неутрализиран, но боя не спира.

bakterii

В нашето черво живеят основно три семейства бактерии. Всяко семейство отговаря за смилането на различен тип храна. Едно от семействата винаги е по-многобройно.  По този начин то държи под контрол останалите. Затова и азиатците смилат по-добре морска храна, а европейците – месо. Соята, например, помага при рак на простата, съдови заболявания и проблеми с костите при 50% от азиатците! При нас процентите са едва 20%. И това е поради наличието на определен тип бактерии, които смилат соята в червата на хората с азиатски произход. И това се натрупва откакто съществуваме.

Първото семейство е Bacteroides – те са майстори в разделянето на въглехидратите и могат да създадат всеки ензим, нужен за разграждането на нещо. За тях няма много значение дали ядем мазна пържола, салата или сме препили с алкохол – нужно им е само време за производство на правилните ензими. В основи те обичат мазнина и месо, но се справят с всичко. Има твърдение, че те са виновни за качването на килограми, защото усвояват всичко. Този тип бактерии произвеждат много биотин (витамин В7 или Витамин Н). Този витамин лекува кожна болест, която се появява след ядене на голямо количество белтък. Този тип витамин неутрализира авидин. Освен в суровите жълтъци, той се съдържа в големи количества в царевицата. За да бъде предпазена от вредители, ГМО царевицата има голямо количество авидин. Този тип витамини се призвеждат само от бактерии в червата ни.

Второто семейство е Prevotella. Tе са основни при вегетарианците. Произвеждат голямо количество тиамин и сярни съединения, вторите от които се събират от друга бактерия Dessulfovibrionales. Тиаминът храни мозъка и успокоява нервната система.

И третото семейство е Ruminococus – за него още се води спор. Те произвеждат субстанция Хем. Граф Дракула е имал много от този тип бактерия. Това е генетичен дефект, при който имаш непоносимост към чесън и слънчева светлина, както и произвеждаш червена урина. Урината се получава от не добре завършени междинни продукти.

Преди всичко, тези бактерии запълват обитаваната площ в червото и не позволяват на вредните да се заселят. Нещо като апартаменти под наем. Ако всички са заети продължаваш нататък и накрая излизаш през задния вход. Този ефект се нарича “колонизационна защита”.

Първото наблюдение с изследователска цел е направено при стерилни мишки в Ню Йорк, които живеят в 100% стерилна среда. Те са хиперактивни, ядат повече храна, имат нужда от повече време за храносмилане и нямат инстинкт за самосъхранение. На тези мишки се инжектират бактерии от червата на хора с наднормено тегло и познай? Те започват рязко да качват килограми. При инжектиране на бактерии на хора с диабет, първите симптоми не закъсняват.

При всеки човек неговият свят изглежда различно!

bakterii

От това как сме родени – нормално или  със секцио, нашия свят е различен. Но за това ще ти поговоря в друга тема.

Бактериите могат да се грижат за нас или да ни вредят.

Много се изненадах, когато научих как работи храносмилането при кравите. Бактериите при човека са около 2 кг и са разположени основно в края на храносмилателната система. Те доразграждат храната, която ние не сме успели и в дебелото черво ние всмукваме каквото успеем след тяхната обработка. Но е много малък процент и изхвърляме по-голямата част. При кравите е обратното. Те имат много бактерии в началото и малко в края. Ядейки трева, те хранят своите бактерии. За 2 часа първата бактерия е станала пра-пра-прабаба. Тръгвайки надолу по храносмилателната система на кравата, бактерията бива изядена от храносмилането. Бактериите се водят голям процент чист протеин, защото те нямат мазнини. И така кравата храни своите питомци, които след това да нахранят нея. В Африка много племена ядат фекалиите на слоновете, защото те имат система като човека и изакват размножилите се бактерии. Африканците ги пекат и изяждат изпеченото така, както ние ядем хляб. С разликата, че техния е до голяма степен протеинов. Гризачите са като нас. НО те са намерили друг начин, за да не губят ресурси. Ядат – акат и после пак го изяждат. Ако имаш куче, знаеш, че при дефицит на микроелементи песовете си ядат акото.

bakterii

Когато качваме килограми, за това най-често имат вина и чревните ни бактерии. При пиене на антибиотик, ние убиваме всички семейства, чувствителни към него (и добри, и лоши)! Дори много често част от вредните бактерии оцеляват. И след това е много трудно отново да се заселят правилно. При наднормените килограми бактериите пускат едно вещество, което казва на тялото ни: “Възпали се“. Ако става въпрос за рана, това е чудесно, но вътре в червото е различно. Тялото влиза в режим “съхранение”. Този тип вещество може да акустира и в други органи, като например в черния дроб или в мастните клетки и започва складиране на това място. Те имат ефект и върху щитовидната жлеза – бактериалните вещества, затрудняват работата й и тя започва да образува по-малко щитовидни хормони. Така изгарянето на мазнини става по-бавно.

В червото ни се произвежда около 95% от серотонина и част от допамина. Това са хормоните на щастието и мотивацията. Но преди всичко серотонинът отговаря за чувството ни за ситост. Щастието е следствие. Те се отделят от бактериите в червата ни. Редица изследвания показват, че ако ядем храна, която нашите бактерии разграждат и обичат, ние сме по-щастливи, защото те отделят повече серотонин, а ние ядем по-малко, защото се чувстваме сити. Това са храни, които ние не смиламе на 100% и стигат до дебелото черво, където бактериите се хранят. Тук не спадат макарони и захар. Това са пребиотици, растителни влакна и други.

За това как се чувстваме отговаря мозъка, тялото ни и микробите в нас. Ако мозъкът не получи енергия от храната ни, той казва: “Яж още“. Ако бактериите ни не са нахранени, те казват: “Яж още“.

За да са щастливи нашите малки обитатели те искат пребиотик. Това е тяхната храна. За разликата между Пребиотик и Пробиотик можеш да прочетеш повече в статията. Неслучайно на Лагера за отслабване и регенерация наблягам толкова много на храната. В предизвикателството “Влез бързо във форма” ще говорим много за това какво да ядем. А в книгата ми “Регенерация” съм ти дала рецепта за домашен пробиотик.

Ти си един цял свят, една Вселена, която е много повече от това, което си мислиш. Милиарди животи зависят от теб, а от тях зависи твоя.

Замисли ли се? Това е една малка част от една голяма тема.

Но е добре да видиш и тази гледан точка, която влияе на живота ни 😉

Усмихнат ден, Прелест!

 

 

 

 

 

 

 

 

X

Забравена Парола?

Присъединете се към нас

0

Your Cart