Избелване на зъбите и поддържане на добра устна хигиена

Избелване на зъбите, премахване на зъбен камък  и поддържане на добра устна хигиена – всичко това трябва да се прави по точно определен начин. Ето как!

Обичам простичките неща!

Всеки път, щом отида на зъболекар  и попитам: “Как да си избеля зъбите?” се започва едно убеждаване за химично избелване    ! Опитах веднъж и втори път няма да повторя. Да не коментирам думите: “Това Ви е плочката, просто е по-тъмна.” Имам само една пломба в устата, което говори за добра хигиена и като попитам дали не бъркам как ги мия, отговора е да не се вманиачавам.. Докато на 24 годишна възраст не се зарових в статии как се мият зъбите и осъзнах, че не съм го правила правилно. И сега ще Ви разкажа как точно трябва да се мият и след това с какво може да се избелят в домашни условия и подръчни средства.  Ако се затруднявате с описанието, пишете ми в коментари и ще направя и клипче 

Зъбите се мият в продължение на 3 минути. В пастата за зъби, както вече говорихме, не трябва да има SLS (Sodium Laurit Sulfat) и флуорид. Първо минимум веднъж в седмицата изчистваме зъбите с конец, като не режем вътре венеца, а местим нагоре – надолу по самите зъбчета, докато не усетим, че станат гладки.

След това слагаме паста и мием, както следва:

Отстрани:

Мием с кръгови движения външната част на зъбите от долния венец до горния.
Мием дъвкателната повърхност отново с кръгови движения.
Мием вътрешната част като дърпаме от венеца нагоре и навън

Отпред:

Отпред и отвътре от венеца нагоре, най – лесно се случва с острата част навътре, перпендикулярно на зъбите.
След като измием зъбките не трябва да има никакви грапави места по тях. Ако има, то там са останали бактерии и доизмиваме. Чистите зъби скърцат щом минаваш с четка по тях 

Ако имаме зъбен камък:

Върху пастата се поръсва малко сода за хляб, но ако се притеснявате, че е абразивна, може да я смесите на дланта си. Содата веднага се разтваря. След търкане по този начин след 3-4 дни по 3 минути на миене ще видите как дори и най-упорития зъбен камък е изчезнал.

Жабурене със сусамово олио. Всеки ден – сутрин и вечер по 3 минути. Маслото разгражда зъбния камък и избелва зъбките.

Ако искаме да избелим:

След измиване жабурим с разтвор 1:1 една супена лъжица вода с една супена лъжица кислородна вода (от аптеките). Жабурим в продължение на 30 секунди. След това не пием вода! Започва да се образува пяна, която е хубаво да се изплюе, а не да се гълта. Тук веднага след жабуренето може пак да се мине с лъжица по езика. Аз лично го правя на 6 – 7 месеца две или три вечери подред. В началото, ако зъбите са оцветени от храните, може да се направят 6 – 7 пъти до пълното избелване  След почистване с конец леко може да пощипва, но така се махат шлаките и между зъбите.

Хигиена на езика :

Винаги имайте налична една чиста супена лъжица до четката за зъби! След като сте измили зъбите си, минете с лъжицата по езика и ще видите колко много наслоявания ще се махнат.

Днес имам белите зъбки, които искам и не се притеснявам да се усмихвам на воля. И то без скъпи процедури при зъболекар, а с продукти за 1,20 лв. 

Подари си красива усмивка и не спирай да се усмихваш. Всеки път щом се усмихваш тялото ти отделя хиляди хормони, които те правят здрав и щастлив индивид! 

 Ема

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments