Как ни влияят цветовете

Забелязала си как цветовете могат да променят цялото ти настроение?

Обръщала ли си внимание на това как твои приятелки облечени в определен цвят сякаш сияят, а в друг се губят?

Преди 9 години бях на един семинар “Свободата да бъдеш”, или беше преди 5. Не съм сигурна. НО важното беше, че една от лекциите включваше колористика. И това как тя ни влияе.

Например научих, че черният цвят е за защита. Обличаме се в черно, ако искаме да се предпазим.

Ако носим цветни дрехи, то ние сме открити. Не се страхуваме да покажем кои сме.

Най-интересното ми беше, че ако искаме зелен цвят – търсим любов, имаме нужда от любов. А цял живот с любовта свързвах червения цвят.

Беше много интересно, че ако искаш оранжев цвят – то искаш да комуникираш повече.

Същото е и ако ти се яде определена храна. Дамата обясняваше, как, ако искаме нещо зелено – имаме нужда от любов. А, ако искаме нещо лилаво, например патладжан, то имаме нужда от въображение.

Същото важи и за цветовете на стаите.

А аз си направих експеримент и с децата. Преди 3 години заведох Ива на психиатър логопед, защото пишеше буквите на обратно. Говорихме си за цветовете и специалистът каза, че същото е валидно и за рисунките на децата. Ако дете рисува много с оранжево – иска повече контакти. Ако ползва синьо е уверено и сигурно в себе си. Ако ползва зелено – иска любов. Лилаво – развива въображение. Така постоянно гледах какво ползват. Ако рисуваха с черно се пазеха и се затваряха в себе си. Ако имаше много оранжево ги водех на площадки… беше интересен тест.

Но най-интересното беше, че ако детето нарисува къщичка без прозорец, то майка му е много властна и то няма нужда от това да вижда и участва във външния свят. Да, Ива не рисуваше прозорец и осъзнавах,че трябва да я пусна по-свободна.

Но да се върнем на темата.Последните няколко години постоянно тествам как цветовете влияят на нас самите. На децата съм позволила всеки ден да си избират сами дрехите – от бельото до връхната дреха. Така могат да изразяват себе си. В противен случай аз изразявам себе си чрез тях.

Забелязала ли си как като си крива искаш едни цветове, когато си щастлива – други.
Ами, ако можеш да променяш настроението си чрез цветовете, а не обратното?

И сега ще ти споделя какво научих аз.
Когато аз си правех този анализ при лекторката ни, за съжаление не помня името й, имаше 4 вида цветови гами – Лято, Есен, Зима, Пролет.

Днес виждам, че има отделно направени подгами от типа – Топла Зима, Студена Зима, Ярка Зима и т.н. Както и различни видове анализи.

Аз ще ти споделя за четирите сезона. Тук идеята не е, че сменяш всеки сезон цветовете, а че тези нюанси ти отиват целогодишно. Аз например съм Есен.

Случвало ли ти се е да си купиш дреха, но всеки път щом я сложиш и да я махаш с едно странно усещане, че не се харесваш?

Откакто знам, че съм Есен, на телефона си имам палитрата на Есента и си избирам дрехи по цветовата гама. И познай – винаги ги нося! Винаги се чувствам уютно. Но нека ти дам примери, за да ме разбереш.

Лято

То е студен подтон. Жената Лято е със светла коса, светла кожа и светли очи. Оцветяването й е студено и оранжевите цветове я карат да изглежда болна. Цветовете са студени и пастелни. Прекрасно й пасват всякакви сини със студен подтон и студени розови. Студеното кафяво и тъмното синьо са идеални за базови, неутрални цветове. Акценти могат да са меко цикламено и червена боровинка. Комбинациите нека са ниско контрастни. Всякакви топли цветове са неподходящи за Студеното Лято, поради безкомпромисната й студенина. Топлите цветове карат кожата й да жълтее, сякаш е болна.

Есен

Тук имаме наситена палитра с тъмни цветове. Цветовете са жълти, оранжеви, червени и тъмно зелени. Имаме малък контраст, но силно наситени цветове с голяма дълбочина. Жената Есен е с тъмна коса, често червена, кестенява, светла топла кожа, тъмни дълбоки топли очи. Очите дори и светли пак са меки, топли, наситени, хармониращи си с косата и кожата. За всяка Есен характерното е топлината на цветовете. Ако изглеждаш ужасно в студени цветове (студени пастели примерно), а пък ярките ти идват в повече, значи най-вероятно си Топла Есен. Имаме силни цветове, но не прекалено контрастни. Топлата Есен има един такъв златен блясък, всякакви златисти оттенъци й седят прекрасно.

Зима

Цветовете са студени и наситени, контраста е висок и преобладават предимно тъмни нюанси. През Зимата всичко изпъква на целия фон. Жената Зима – бяла като сняг кожа, черна като абанос коса, ярки сини или черни очи. Цветовете, които й седят добре са чисти, ярки, наситени, студени – точно като оцветяването й. Ако жената Зима носи пастелни цветове като лавандулово и небесно синьо, би изглеждала бледа и уморена в тях. За нея са черно и бяло, цветове като ледено розово, кралско лилаво, които ще я направят неотразима! Трябва да избягва пастелни цветове и разбира се – оранжеви, златни и всякакви топли подтонове.

Пролет

Пролетта е ярка, наситена, средно контрастна, изпълнена с топли цветове. Гамата излъчва емоции като „радостно“, „живо“ и „ярко“. Косата е целуната от слънцето, има топли кичури (червени, медени), очите ти, дори и сини, са по-скоро топли и меки, кожата ти се зачервява като праскова. Оранжевата гама е предпочитаната, а всичко пастелно, притъпено и студено седи ужасно, сякаш е умряло върху тялото. Най-подходящи за жената Пролет са кораловите, сьомговите, прасковените, кайсиевите и всякакви златни цветове. Шоколадово кафяво я прави неотразима. Не й подхожда черното. От студените цветове й подхождат: зелено с жълт отенък (долу в ляво), както и ментовия цвят, топло тъмно синьо и синьо-лилаво. Топлата Пролет изглежда страхотно в някои безумни цветове като Лимонено зелено и всякакво ярко жълто. Но точно те карат кожата й да засияе. Аз си направих навик и си нося моята гама с мен винаги, когато пазарувам. Добър трик е, защото не си купувам неща, които само да седят в шкафа. Също така се изненадах как мога да комбинирам почти всичко с всичко. Така не мисля какво да облека и как ще изглеждам в него. Подарих всички дрехи, които не бяха от моята гама и животът ми стана по-лесен.

Всеки ден ние хабим енергия в милиони рутинни избори. От това какво да ядем, от къде да минем, какви чорапи да сложим, ами бельото?

Когато нямаш неща в гардероба си, в които не се харесваш, улесняваш себе си. Също така винаги се харесваш и така си вдигаш самочувствието.

Аз започнах тази промяна от чорапите и бельото. Винаги си купувам само един цвят чорапи (еднакви като модел) и имам само един вид бельо (модел и цвят), в което се харесвам супер много. И така никога не мисля, кои чорапи да сложа, нито с какво бельо съм и поглеждайки в огледалото винаги си харесвам дупето 😉

Днес вече и гардероба ми е на 80% по този начин. А до края на годината ще бъде на 100%.

Прекрасно е да си себе си!

А цветовете изразяват кои сме!

Подобни статии