КИСЛОРОД

Забеляза ли, че много от статиите се въртят покрай кислорода? Споменаваме го поне веднъж.  Днес все бързаме за някъде, че чак оставаме без дъх. Забравяме колко е хубаво да дишаме!  Често на тренировките казвам:

“Спри да дишаш и ще ти олекне!”

Дишаме толкова плитко, че получаваме някакъв малък задоволителен процент кислород, колкото да съществуваме! Какво сме ние? Защо трябва да живеем с малко? Все се оплакваме, че някой ни лишавa от това и онова! А защо ние се лишаваме? Вече говорихме – само раковите клетки живеят без кислород!  

КИСЛОРОД = ЕНЕРГИЯ!

Забелязала ли си как като беше студено, свършваше дългия работен ден уморена, нямаше сили, излизаше навън, вдишваше дълбоко  и всичко се променяше! Сякаш нещо те изпълваше отвътре в същия миг.  Ах, ако можеше да е всеки ден! 24 часа!

При изследвания, направени върху хламидии  (бактерии, пренасяни по полов път и водещи до безплодие) се установява, че имунната система може да се бори с тях само при достатъчно наличие на кислород в лигавицата на влагалището. Ако няма достатъчно кислород, хламидиите се размножават бързо и се получава възпаление.  Подобно се случва с хеликобактер пилори и бактерии, причиняващи сърдечен инфаркт и инсулт.

Когато пушим  се отделя въглероден монооксид. Той се свързва с хемоглобина в кръвта, който транспортира кислород от дробовете към тъканите.  Съответно – ПРЕЧИ и ЗАБАВЯ! Помниш ли статията за киселиност и алкалност? Кисели сме при липса на кислород. Прекаленото количество  месо,  сладкиши, млечни и подобни предизвикват висока киселинност в съединителната тъкан. Така кислородът и хранителните вещества стигат трудно до клетките. Нещо като задръстване в края на работния ден в София.

Какво прави кислородът? Дава на клетките енергия.  Тя се получава в митохондриите, техните електроцентрали. Ако не достига кислород,  мозъкът,  органите,  мускулите и нервите не работят в нормален режим. 

Днес всички са луднали по кислородни терапии. От няколко години кислородът е навсякъде. В козметиката всяка марка има терапия насищане с кислород. В медицината има три терапии:

Озонова терапия – при нея пациентите получават първо коктейл от витамини и минерали. Той подобрява приема на кислород в клетките. След това инхалират въздух, обогатен с кислород.

Има терапии с венозно вливане

Има и барокамери. Използвани са преди за тренировки на водолази. И всичко струва солидно количество пари. И бонус: не се прави по един път!

Вдишвайки въздух, той навлиза в белодробните алвеоли. Представи си го като много улици, свързани помежду си. Там, където улицата свършва, като задънена улица е под формата на балонче. Това балонче е алвеола. Хемоглобинът, произведен от червените кръвни клетки, се свързва с кислорода. След това протеиновите молекули се свързват с тях и го пренасят през кръвния поток в артериите и кръвоносните съдове. В капилярите става размяна. Кислородът се разменя с произведения въглероден двуокис от мускула. Чист бартер. “Сливи за смет”! Отпадъкът се връща до белите дробове и ние издишваме.

Хемоглобинът ни е нужен, за да транспортира кислородните молекули до и през клетъчните мембрани до митохондриите (завода). Представи си го като електрическа централа. За да има ток, трябва да се захранва от странични доставчици. Тя го събира и след това продава на крайния потребител. 

Когато мускулът работи, той произвежда много въглероден двуокис и млечна киселина. Това са отпадни продукти. Те се чистят с кислород. Ако се изморяваш по време на тренировка, а след това имаш мускулна треска – значи не си дишала! 

Сигналът „трябва ми кислород“ идва след като вече си в дефицит! 

Диафрагмата може да се съкращава един път. Или на вдишване, или на издишване. Ти избираш! Ако наблягаш на издишване – изпадаш в дефицит. Тя се стяга, изхвърля кислорода и се отпуска при вдишването. Вдишваш малко и плитко. Ако стягаш на вдишването, то вдишваш много кислород. И отпускаш на издишването. Така не издишваш до края. Остава резерв от кислород до следващото вдишване.

От изгърбване и от липса на тренировки за диафрагмата, тя отслабва. Смачкваме дробовете и дишаме плитко. Задоволяваме се с огризки! Каква е тренировката за диафрагма? Дишане! В кампанията ни „Изправи се сам за 6 седмици“ в страничката ми Емилия Белчева  ти показахме упражнение за това! Ако не си го правила – направи го!

Силна диафрагма = здрав център! Ще бъдеш изправена! Ще бъдеш здрава! Клетките ти ще работят като на 20 години по-млад индивид! Ако си на 40, това е половината ти живот! Ако си на 60 – това е половината ти съзнателен живот! Половината хора носят колани за кръст докато тренират, защото имат слабо ядро! Истинският колан е нашата долна коремна стена, кръста и диафрагмата!

 • Витамин C

  14.60лв.
  ОщеЗареждане Завършено
 • Телешки КОЛАГЕН със Сяра

  29.80лв.
  КупиЗареждане Завършено
 • Купи с отстъпка!

  AXANTA /Пиперин, Аксантин + В комплекс/

  79.00лв.211.00лв.
 • Купи с отстъпка!

  КОЛВИТА 100% натурален колаген

  105.00лв.255.90лв.

Не ни трябват скъпи процедури за дишане!

Това е поредния трик на индустрията да ни направи роби до гроб!

Научи се да дишаш. Седни! Изправи гърба! Гледай напред! Вдишай 30 пъти бързо. Наблягай на вътре. На вдишването! А на издишване просто отвори уста. Вдишай 30 пъти, издишай и задръж без въздух. Когато мислиш, че не можеш повече, задръж за още 20 секунди. Вдишай и задръж за 10 секунди с кислород в дробовете! Зави ли ти се свят? Ето това е кислород! Това е метод, с който се лекува астма и много хронични заболявания!

Всеки, дошъл на SEMMA, знае как когато диша му се завива свят!  Насити се! Наслади се!

Усмихнат ден, Неотразима!

Дишай!

                                                  Ема

Подобни статии