Натурални сокове?!?

   Натурални сокове и  още нещо 

Все ме питат: “Ама какво против имаш кутиите с натурални сокове?

Имам срещу някои! Нека да видим.

Плодовете се берат от овощните градини, след което се изкупуват от друга фирма.  Нейната цел е да извлече сока от плода. Проблемът е, че ако само го пресова на хоризонтална преса, ще получи едва 60% от съдържащия се сок. Всеки гони СВОЯ интерес!  За да вдигне обема на крайния продукт, плодът се изцежда чрез горещо пресоване на винтови преси. Нали знаете, когато варим плода той омеква = повече сок.  Но и тук вдигаме добива до 70%. За да стигнем 85-90% добиваемост на краен продукт се обработва допълнително преди пресоване с ензими. На български казано – с химикали.  Те убиват пектина. Така сока не се ✖ желира и плодът отделя повече течност. След това се вари под вакуум. Това означава, че температурата е 80 градуса по Целзий. По този начин се вади водата от сока. Получаваме концентрат. Този концентрат се съхранява в силози (цистерни). За да не ферментира се пресова с инертен газ – най-често Азот. Така се изолира от въздуха и не може да вкисне. Реално става почти вечен.    Концентратът се продава на фирмата, произвеждаща крайния продукт. Той се разрежда 1:7, добавя се захар и още добавки, за да е вкусен,  добавят се стабилизатори, за да не се развали и така се получават т.нар. натурални сокове в кутийки. 

 И да видим какво се случва накратко: един път убиват пектина, витамините и всичко полезно при топлото пресоване. Остава само фруктозата, от която трупаме мазнина в артериите и между органите си.  Също и химикалите, които са убили пектина. Онези изкуствено добавените, сети ли се?След това още един път го варим под вакуум.  Остава концентрат на горе споменатите. И за финал ни добавят много Е-та (стабилизатори и консерванти), захар (още фруктоза) и ни го продават за натурален сок.   

   Никой витамин не оцелява! Нищо полезно не остава! А дори обратното! И за капак ти купуваш на децата и на себе си уж полезна напитка! Да не говорим, че почерпката на всеки детски рожден ден е натурално сокче от 30 стотинки доставна цена + пица!!!   

 Все пак има няколко производителя, които твърдят, че прилагат студено пресоване! Те са до гр. Балчик и гр. Ямбол. Продукцията им е в стъклени бутилки. Пресоват плода и до 30 минути трябва да е запечатан. Сокът се налива до гърлото на бутилката. Така няма кислород, който да окислява. Половината бутилка изглежда мътна. Това се дължи на пектина оцелял след пресоването. Слагат се капачки и се минава пастьоризация през топла вода. 

 НО и тук витамини няма да намерите.  Витамините живеят до 30 минути след изстискване на плода.  Дори да си направиш фреш от цели плодове у дома, закономерностите са същите. Може би си забелязала как цвета се сменя. Същото е при плода. Ако отрежеш  ябълка, банан или  авокадо след малко срязаната страна е тъмна и кафява. Това се случва и със сока.

Колко фреш да пием? Когато направим фреш, сокоизтисквачката премахва фибрите. Ако е бързо оборотна, тя унищожава половината витамини и полезни ензими съдържащи се в плода. Така ние изпиваме само фруктоза.  Ако е бавна – не е с цедка, а с винт, като тя повече мачка, отколкото да цеди. Така витамините се запазват.  Част от фибрите също.  НО една ябълка има перфектна комбинация фибри (това, което ни нахранва), фруктоза и глюкоза. Ако изцедим, то ние премахваме фибрите (обемът) и пием само фруктозата. Както вече говорихме в предишната статия за захарта,  фруктозата е вредната захар.    Тя не се усвоява и предизвиква отлагане на мастни шлаки в артериите, кръвоносните и лимфните пътища, черния дроб,  сърцето и между всички органи. Става вътрешна мазнина,  с каквато са 90% от пълните хора.   А като бонус разпада колагена и сваля качеството му. От там започват проблеми със ставите, костите, провисване на кожата, бръчки. Освен здравето ни си отива и красотата ни.

Затова най-добре е, ако е фреш, то да е с количеството плодове, които бихме изяли, ако не бяха на фреш     

И все пак НАЙ-НАЙ-НАЙ-ПОЛЕЗНО е да си ядем чистия плодПриродата е направила всичко нужно в един малък пакет, обвит с ципичка.

  Прекрасен ден, лъчезарна!   

Ема 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments