Диета на Емилия Белчева

Диета – коя е най-добрата за теб?

През последните години основно ме търсят за тренировки за изправяне на гръбнаци, програми за възстановяване след раждане, сваляне на диоптър, премахване на бръчки и основно за изработка на диети за отслабване. През последната 2018г. бях изненадана колко хора искаха хранителни режими за КАЧВАНЕ на килограми.

Какво всъщност правят диетите?

Ограничават високия калориен прием, за който дори не се замисляме в ежедневието си. От 10-те си години работи виждам как основно хората си мислят, че не ядат. Веднага ми отговарят, че имат 1-2 основни хранения и дори гладуват. Но тук има една интересна подробност: пропускат факта, че между тях приемат повече калории от леки закуски, солети, бонбони, кафе и дреболии, отколкото от основните си хранения. Не забелязват как реално в стомаха им постоянно попада нещо. В стомаха не може да се съберат нужните сокове, киселини и ензими, които да разградят основното хранене.

Нека ти го обясня нагледно.

Ако на всеки час в стомаха си отделяш по 1 чаена лъжичка от киселините и ензимите, нужни за разграждане и усвояване на храната, то на нас ни трябват минимум 4 лъжички, за да обработим едно основно хранене. Това са 4-ри часа без попадане на храна в устата ни. Представи си, че ако ядеш дори нещо малко, отделените до тук влизат в употреба и нямаш за следващото. Като тези часове зависят от метаболитния ти тип. Ако си протеинов, са 4-ри часа, ако си въглехидратен са от 6 до 8 часа, а ако си смесен са от 4 до 6 часа. В България основно сме смесен, но пак с изявени качества към единия или другия тип. Ако искаш да се определиш какъв тип си това се случва с тест за метаболитен тип. 

От всички изследвания на калорийни нужди, които съм правила на клиентите си виждам, че на жените са ни нужни от 1 250 до 1 600 калории за съществуването ни. Ако тренираме, то енергията, нужна за тренировката, я добавяме отгоре над тях. Аз съм 54 кг и моя калориен разход е 1 300 калории за деня. В една тренировка по SEMMA горя още около 1 500 -1 800 калории. Така реално ям към 3 000 калории, но не качвам, защото ги използвам.

През 2017г. бях на една много хубава лекция на Лазар Радков. Много ми харесва как поднася сериозни неща с чувство за хумор и лек цинизъм. И си признавам, че затова бях там. Исках да открадна от техниката му за представяне. НО каза нещо важно, което ми се заби в главата.

“Няма значение какво ядеш, а колко”

Той представи много добри изследвания и примери за това, как човек на понички и десерти отслабва. Изследването беше на един американец. Той решил да се подложи на сладка диета. Ядял само пържено и сладко. НО намалил калориите. Ако преди това е консумирал 4 000 калории от всичко, по време на теста ги ограничава на 1 500 – 1 800 калории.

И какво мислиш, че се случва?

Отслабва!

Без значение, че яде сладко, той е намалил калорийния прием и тялото спира да складира за после. Точно това аз лично не бих го си го причинила. От 6 години не консумирам захар и бяло брашно, а от 3 на 100% изключих и млечните продукти. Ако ям от тях до няколко часа губя сили, чувствам силна умора, а вкуса в устата ми е кисело-горчив. Защо се случва можеш да разбереш като прочетеш статиите за захарта 1 част 2 част, бялото брашно, бялата сол и млечните продукти. Те увреждат колагеновите влакна, състаряват клетките и причиняват мутация. Неслучайно ги разглеждам и в книгите си, и по семинарите ми и по лични консултации. 

Но ето, че е факт, че дори и само на тях можем да отслабнем.

И тук идва избора да намалим калориите или да увеличим изразходваната енергия. А защо не и двете, и да имаме бърз резултат?

Най-добрият начин е да намалим храната и да увеличим движението. Аз съм на принципа, че храната за мен е най-голямата ми наслада в живота. Моята любов минава през стомаха ми! Затова за нищо на света на бих се лишила от добра храна и предпочитам да се движа повече, но да ям повече 🙂

Видове диети и как работят

Диетата на Дюкан

Тя носи името на своя създател – френския диетолог д-р Пиер Дюкан. Богата е на протеини, нискокалорична, бедна на мазнини и въглехидрати. Основната й цел е сваляне на излишните килограми без загуба на мускулна маса. За щастие повечето специалисти – диетолози се обединиха около тезата, че диетата на Дюкан е изключително опасна за здравето, защото:

  • Енергията идва от мазните! Няма мазнини няма енергия.
  • Използването на белтъчините като основен енергиен източник е огромен стрес за организма. Стрес = липса на регенерация.
  • Ако нарушим съотношението белтъчини, мазнини и въглехидрати, забавяме обмяната на веществата.
  • Високият прием на протеин натоварва черния дроб, а това е основата на диетата на Дюкан. Дейността на сърцето и бъбреците също е затруднена.
  • Известни са чести прояви на: запек, лош дъх, подуване на стомаха, лесна уморяемост, лоша концентрация, безсъние и т.н.
  • Повишават се стойностите на кръвното налягане, холестеролът и 3-глицеридите.
  • Разрушава се естественото pH на организма и извлича калция от костите.
  • Диетата на Дюкан е особено опасна за здравето при наличие на сърдечносъдови, чернодробни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания.
  • Понижаването на приема на мазнина предразполага към кожни проблеми (обриви, сухота и лющене) и косопад.
  • След края на диетата на Дюкан се получава йо-йо ефект.

Лунната диета

Това е интервално хранене /периодично гладуване/ или така набрало популярност Fasting. Конкретно в лунната диета е 24 часа на течности. От това, че тялото няма прием на протеин и мазнини, то е принудено да ползва запаси. От 1 до 3 кг се свалят за един цикъл, но това до голяма степен е вода. И след нея има обратния ефект – надуване и задържане.

Fasting от своя страна за смесен към протеинов тип като мен може да означава 6 часа, при положение, че ям на 4 часа това е Fasting. Може да бъде 12, 16, 24, 48 часа и дори 10-14-30 дни. В много духовни практики го прилагат като начин да достигнеш прозрение и знание. В много лечебни практики го използват за изчистване на нелечими болести. Тялото първо отстранява от себе си слабите клетки, тези които са болни или имат проблеми. Така при раково болни тялото си самоизяжда и използва раковите клетки.

Има много напълно излекувани случаи от рак, диабет и други смъртоносни заболявания. Изчиства шлаки и натрупвания в тялото. НО, ако нямаме тези сериозно проблеми, не бих го препоръчала. Този тип диета е добър за разтоварване при претоварен черен дроб, при силна токсикация и лечение. С него добре се справят въглехидратините типове и често го препоръчват, защото се чувстват много добре след това. Един смесен или протеинов тип не би бил добре след това. При продължително Fasting от над 16 часа тялото моментално ще качи килограми и задържи следващия прием на храна.

НВД – ниско въглехидратна диета

Тук въглехидратите са ограничени до 20% от дневния прием. Най-малко въглехидрати приемат протеиновите типове. Но дори и при тях те са около 35 % от дневния прием. Смесения тип приема 50%, а въглехидратния тип приема приема 75% въглехидрати.

Като тук ще вмъкна, че всеки метаболитен тип се храни от протеина, въпросът е какъв тип протеин ни трябва и какво количество! И това е без значение от типа диета.
В този тип диета основно се консумират храни, богати на протеини и мазнини и бедни на въглехидрати. Въглехидратите са с най-висок калориен индекс, ограничаваш тях и започваш да отслабваш. Има два основни типа диети, базирани на нисък прием на въглехидрати. Единият тип е ВБ-НВД (ВисокоБелтъчна-НискоВъглехидратна Диета). Вече разгледахме такава – диетата на Дюкан. Вторият тип е ВМ-НВД (ВисокоМазнинна-Ниско Въглехидратна Диета), най-популярната от които е диетата на Аткинс. 
Диетата на Аткинс е разработен от Робърт Аткинс и дълго време е смятана за революционна в областта на диетологията. Въпреки това Бил Робъртс, един от водещите специалисти от Института по урология и неврология към Лондонския университетски колеж казва, че често може да доведе до тежка форма на камъни в бъбреците. Изследвания са показали, че всекидневната употреба на месо в големи количества, както изисква диетата на Аткинс, е много опасна: високото равнище на животински белтък повишава съдържанието на вещества, водещи до образуване на бъбречни камъни. От друга страна, отсъствието на плодове и зеленчуци означава, че организмът е лишен от възможност за противодействие срещу болести на бъбреците.

Имаме два интересни типа хормони,

които се влияят от въглехидратите. Инсулин (сваля кръвната захар) и глюкагон (вдига кръвната захар). Ядем въглехидрати и вдигаме кръвната захар, от там повишаваме нивото на инсулин. Ако имаме инсулин, трупаме килограми. Ако имаме глюкагон, сваляме килограми. Но тук има една тънка граница, за един тип бананът е тежък въглехидрат, който ще се “залепи” на дупето. За друг метаболитен тип е идеалния въглехидрат и няма да вдигне кръвната захар.

Специфичното в нисковъглехидратните диети е, че са на етапи. Тип подготовка, същинска част, възстановяване. Подготовката помага на тялото да се подготви за лишението, след това е стриктната част, където тялото разгражда мазнините и се самоизяжда и след това е възстановяващия период. Той е много важен, от него зависи дали ще качим обратно килограми.

И за финал за този тип диета ще ти разкрия една тайна, Той не е подходящ, ако практикуваш кардио тренировки. Възможно е да получиш хипогликемия (рязко понижаване на кръвната захар). Често се практикува от бодибилдъри преди състезания.  Практикувайки силови тренировки изчистват до фибри. Но този цикъл е около 2-3 седмици и след това имат нужда от много продължителен възстановителен период, защото тялото е изтощено и нямат сили.

Високият прием на протеин е подходящ само за един метаболитен тип – протеиновия. При всички други това ще разболяване и сриване на организма.

Диетата GI 

Тя е базирана на гликемичния индекс. Той отразява промените на количеството глюкоза в кръвта под въздействието на въглехидратите. Идеята е да се консумират продукти с по-нисък GI, за да се контролира нивото на кръвната захар. Тук се яде по-малко от 3 пъти на ден. Правим си списък с трите типа храни спрямо нисък, среден и висок гликемичен индекс. През периода на диетата ядем само неща от първата графа.

На тази диета биха се чувствали добре въглехидратните типове. За тях ниския гликемичен индекс е идеален и се чувстват прекрасно, те ядат от 1 до 3 пъти на ден без междинни хранения. За другите типове ще е много трудна и мъчителна диета, като след това бързо ще има йо-йо ефект.

Диета Зоната

Консумираме 30% протеин, 40% въглехидрати, 30% мазнини. Това не е близко до нито един от метаболитните типовете.  Но на много места я представят за по-лесно с длан на ръката, пръсти, юмрук, което не е толкова точно и се приближава до смесения метаболитен тип. Тук е позволено да се яде всичко от захар и млечни до теста. НО се гледа грамажа. Така вредата от вредните храни е по-малка от ползата на полезните и някак си се уравновесява положението. С нея има много хора, които са отслабнали, но при спирането й отново качват килограми. Или си на нея цял живот, или няма смисъл. От друга страна придобиваш една обща култура за типовете храни и при едно бъдещо решение да се грижиш за себе си е от голяма полза.

Една диета трябва да изключва всички вредни храни, както и тези, които те пристрастяват. В противен случай в мига, я който спреш да следиш грамажа, тялото отново иска вредни храни. А ти се чувстваш в лишение. Правилната диета трябва да не я чувстваш като диета и задължение. Тя програмира тялото ти да иска директно това, от което има нужда, а не това, от което ще складира. При нея не искаш кафе, шоколад, бонбони или нещо подобно между основните хранения.

Диетата на Лазър Ангелов 

Много близка до моя начин на живот. Той препоръчва 3 хранения, ако нямаме движение и до 6, ако имаме движение. При него е важно количеството храна и препоръчва минимум 4 пъти в седмицата по един час тренировка. Пример за негово меню е:

Първото хранене включва избор между яйца, овесени ядки, фъстъчено масло и сок от грейпфрут – едно или съчетание на няколко от тях.

Второто хранене се състои от ориз, броколи и пилешки гърди на скара или фурна, като количеството трябва да бъде съобразено с размера на физическото натоварване.

Третото хранене е със спагети, авокадо и риба тон.

Четвъртото включва отново пилешки гърди и/или ориз.

Петото хранене може да бъде от една голяма зелена салата и малко сьомга, а последното шесто хранене е само от броколи и обезсолена извара.

Той не изключва млечни продукти, тесто и захар, а намалява количеството им. Когато тялото изчисти веднъж завинаги от тях, при малки употреби не ни въздействат много. Тялото се справя с тях.

Диетата на Лазар Радков 

Той написа една много интересна книжка “Яж шоколад и отслабвай”. А именно как не е важно какво ядеш, а колко. Но затова поговорихме в началото и няма да го повтарям.

Метаболитната диета на звездите

През 2018г. много нашумя, но тук не говорим за метаболитен тип, а за работата на организма според времето на денонощието. Тук се разглеждат три метаболитни цикъла:

от 04:00 до 12:00 ч. – цикъл на изчистване
от 12:00 до 22:00 ч. – цикъл на хранене
от 20:00 до 04:00 ч. – цикъл на храносмилане

Менюто е от типа:
08:00 ч. кафе
До обяд ядем само една ябълка или круша. Не смесваме плодовете.
12:00 ч. обяд – 2 твърдо сварени яйца, 1-2 филии препечен хляб, един домат,
18:30 ч. вечеря  – 200 гр. печено или варено месо, 300 гр салата само с лимонов сок.

За мен този тип хранене е много ограничен и човек изпитва постоянен глад. На това отново може да издържи само един въглехидратен тип. При тях метаболизмът се включва към обяд. Дoкато другите типове имат нужда от храна при самото си ставане.

Суровоядство

Суровоядството се ползва много при лечение на заболявания. Приемаме много отрицателен заряд, който ни съживява, подмладява и регенерира.

Всеки рейки мастер, за да си получи сертификат за преманато обучение, трябва 100 дни да не консумира месо и готвено. Първите мастери е трябвало да бъдат само на жива храна – тя ги зарежда и така имат достатъчно енергия, за да могат да отдадат и да лекуват с нея. Постепенно с времето смисъла изчезва и на новите мастери не винаги им е обяснено, защо да го правят. Работих с една клиентка, на която й бяха казали да не яде само месо, но не й бяха обяснили защо. Всичко живо те зарежда, всичко мъртво те изцежда.

НО няма как да не ядеш мъртво, защото местото трябва да се сготви. При обработката си, то придобива положителен заряд. Но, ако си смесен или протеинов тип не можеш да живееш без месо. Това е като да имаш нужда от чисто степче концентрат, а да ти го дадат разредено в 20 литра вода. Дори няма да го усетиш. В растителния свят няма тежък протеин, който да те нахрани за дълго. Няма протеин – нямаш градивна единица и се разпадаш. Всички – дори растенията – се хранят с протеин.

Суровоядството има своите предимства и минуси, както всичко друго.

Диетата на Емилия Белчева

За мен всеки, ценящ здравето си, трябва да внимава какво яде. Всеки човек на планетата иска да е богат. Но малко правят нещо по въпроса. Като за начало богатите хора не ядат вредна храна и не ядат големи количества. Те ценят здравето си. От 2015 година постоянно ни заливат с информация как известна личност пропагандира за правилен и полезен начин на живот. В края на 2018 г. дори Джей Зи и Бионсе се включиха за суровоядството.

Първите стъпки за отслабване, влизане във форма, лечение на диабет, рак, нервни пристъпи и какво ли още не е да спрем бялото брашно, захарта, млечните продукти и да заменим солта с морска едра сол. Това е като А,Б,В за хранителните режими. След като изчистиш за един месец от тях можеш да опиташ да си хапнеш и да видиш как се чувстваш. Ще усетиш горчиво-кисел вкус в устата, ще усетиш умора и неразположение. Ще нямаш търпение да дойде вечерта да си легнеш и сутринта да започнеш на чисто.

Следващата стъпка е да пиеш вода по 0,033 л на всеки твой килограм. НО това се случва постепенно. Ако пиеш по една чаша за деня, не вдигаш за два дни на 2 л.

И това е! Изключваш само 3 храни и една я заменяш. Трудното е като осъзнаеш, че във всичките си храни имаш именно тези 4-ри съставки. НО така за две – три седмици преоткриваш радостта от храната.

ПРОТЕИНИ + ВЪГЛЕХИДРАТИ + МАЗНИНИ

ТРЯБВА ДА ИМАШ НА ВСЯКО ХРАНЕНЕ И ОТ ТРИТЕ!

Повечето българи сме смесен тип. Това означава 50% въглехидрат, 40% протеин и 10% мазнини. Като всеки, разбира се, клони повече към единия или другия. Представи си чинията като един голям кръг. Половината го пълниш със зеленчуци или плодове. Другата половина без два пръста я пълниш с месо, бобови, броколи или някои ядки. А последните две пръстчета  – с мазнина –  авокадо, орехи, някакво масло (сусамово, зехтин, кокосово и т.н.), сланинка или мазнинката от пържолките. Ако ядеш бързо ядки, мислиш отново за същото. 50% от ядките да са по-сладки (бадеми, кашу – тези, от които можеш да ядеш по много), по-малко орехи или слънчоглед (те са мазнини), можеш да ги смесваш с плодове, като плодовете ги взимаш за въглехидрат. Като опиташ няколко дни и става много лесно. Започни с тези пропорции и следвай следните правила.

Три правила, за да си винаги във форма:

1. До 30 минути след хранене:
– ако чувстваш тежест и умора – яла си много протеин и мазнина. За да ти дойде енергията, приеми ензими, лимон, ябълков оцет с вода, плодове с висок гликемичен индекс, кафе, ориз, картофи;

– ако чувстваш лекота и умора – яла си много въглехидрати. Яденето ти е било леко. В този случай пий вода, яж десерт с нисък гликемичен индекс, направи тренировка, хапни нещо мазно и с повече протеин. Тук избягвай кафето!

2. Ако 2.30 минути след ядене чувстваш умора, глад, желание за сладко – яла си много въглехидрати на предишното си ядене. Най-добре е да хапнеш нещо с растителен и лек протеин. НО зависи от чувството на глад.

Имай в предвид, че има от много лек протеин (растителен и бяло месо), до много тежък (по-червени меса). Същото е с въглехидратите и мазнините. Затова внимавай какво и по колко ядеш.

Например, ако изядеш 2 свински пържоли ще има среден протеин, ако изядеш половин телешка ще получиш същото количество протеин, но под тежка форма и ако не го усвояваш, ще ти се спи. И обратното, ако го усвояваш, ще се чувстваш добре, а двете свински пържоли няма да те заситят.

КАКВА ПОРЦИЯ ДА ЯДЕМ?

Порцията на протеина трябва да е не повече от дланта на ръката ни. Още толкова имаме зеленчуци, като ако са листни, краставици, домати, може и малко повече. Мазнината е около един пръст. Това разбира се е образно. Ако си протеинов тип ще увеличиш количеството на протеина за сметка на въглехидратите. И обратното, ако си въглехидратне тип.

Редовно ме питат: “Какво ядеш? Имаш две деца и си с плочки на корема! “А моя отговор е:

“ВСИЧКО”

Всичко, което мога да купя от плод-зеленчука и месерницата. А до магазина ходя само за яйца. Не пазарувам, когато съм гладна. И ям веднага, щом помисля, че съм гладна – от 4 до 6 часа. Не ям между храненията.

Не чувствам лишения и нямам желание за торти, еклери, бисквитки, сиренца, кашкавалчета, чипсове и пържено. Защото тялото ми не е в дефицит и няма нужда от бързи енергийни бомбички. Когато сме в дефицит ни се яде това, от което най-бързо ще натрупаме и складираме.

Вярвам, че всеки вече е достатъчно осъзнат и не консумира чипсове, пържени храни и печени ядки, защото знае колко силно канцерогенни са.

Ако искаш да разчупиш представите си за начин на комбиниране на храни, можеш да видиш галерията ми. Тук съм показала мои комбинации от последните 4-5 години, които съм снимала и днес събрах специално за теб. Ще видиш дори и как преди съм комбинирала мляко.

Неслучайно днес най-продавания ни продукт е лагера ни за отслабване и маратона за бързо влизане във форма. Там всичко се случва бързо и в група и подкрепата е най-важна! В противен случай, губим мотивация.

Още статии за храната можеш да намериш тук:

Подобни статии