Дъски за рязане и още нещо…

Защо са ВРЕДНИ

дървените и пластмасовите дъски за рязане?

Статия с подаръци 🙂 – от теб четенето, от нас – подаръка!

Едва ли има ден, в който не използваме дъската за рязане! На пазара се предлагат дървени, пластмасови, керамични и стъклени дъски за рязане. НО коя как влияе на организма ни?

Бамбуковите и дървените дъски са най-разпространени. За съжаление, при всяко едно рязане, дървената повърхност се наранява. В едва забележимите разрезчета се вмъкват частици от рязаната от нас храна. При наличие на сок, той попива в дъската. Всичко това е невъзможно да бъде измито на 100%. Така то се превръща в идеална хранителна среда за развитие на всякакви форми на живот, които ние не можем да видим с просто око. Влагата, която се задържа в дъската и гнилостните процеси, които ние не виждаме, в допълнение към микроскопичните частици храна, стават идеален развъдник на всякакви болестотворни организми. Ако се използват препарати дори и веро, то прониква заедно с водата в дървената повърхност. При следващо рязане ние режем от дървото и го консумираме с храната. Всичко това може да причини от проблеми с кожата (акне, пигментация, суха кожа, екземи) до сериозни здравословни проблеми (с хранителния тракт, сърдечно съдовата с-ма,отделителната с-ма, нервите, поява на раздразнителност, често боледуване, астма и т.н.) в зависимост от бактериалната флора, която се е развила. Ако въпреки всичко държите да режете на дървена дъска, търсете не лепени. Използваните лепила често са токсични, а режейки ги консумираме с храната.

Напоследък нашумяха пластмасовите дъски. Ако са направени от пластмаса, която не се драска и не отделя токсични вещества, те са добро решение. Но рядко се намират такива, тъй като са скъпи, а много от потребителите не знаят и не търсят разликата. В над 90% от случаите дъските се надраскват и с храната приемаме от токсичната пластмаса. А в драскотините всичко се повтаря както при дървото.

Аз използвам само стъклени и керамични дъски. Отново са топлинно устойчиви, но не се надраскват. Могат да се мият с препарати под течаща вода, както и в миялна. Не е нужно да се сменят, защото не се амортизират. И не на последно място са много красиви. За мен те са като картина, която ми придава настроение, подпряна на плота 🙂 Имам една голяма и една малка. Малката ми е за „на бързо“. А голямата ми е за месо, риба, домати и всякакви течащи неща. Защо са две? Защото голямата е по-тежка, а малката е по-удобна. Защото от голямата не тече по масата и плота

Аз лично ценя здравето си! И се радвам, когато нещо толкова малко ми помага.

Веднага след качването на статията ни във facebook обявихме и томбола за две уникално красиви стъклени дъски. Ваня, дано със здраве да си ги ползваш!

Ема

Подобни статии