Клекове – правилната позиция е от значение

 

 

 

 

 

КАК ДА ПРАВИМ КЛЕКОВЕ ПРАВИЛНО?

ЧАСТ 9 
ИЗ “ЛОШИТЕ НАВИЦИ”


Както ти обещах, днес ще си поговорим за клякането и правилната стойка по време на самите клекове. Нещо, което правим много, много пъти на ден!!!  

Хайде да опитаме. Стани! Клекни! Давай, дaвай! Не се чуди. Ако го оставиш за после няма да го направиш. Клекни и виж как го правиш. Клекни до долу и спри! Виж позицията на стъпалата – навътре/ навън. Виж коленете. Събрани ли са или са отворени? Виж гърба.

Направили ли го

 Сега да видим. От изкривяванията, които имаме в резултат на ежедневието си, клякаме по няколко начина. Стъпалата са навътре или навън.  Петите са отлепени от земята. Коленете са събрани или отворени. Гръбнакът е в дъгичка като буквата “С”.  Какво се случва? Самоизяждаме си ставите! Започват да пукат и да хрупат. Хрупането най-често е липса на междусегментална течност.  Това е, когато има пренатегнати мускули, стегнати сухожилия, липса на движение.  Нещо като да липсва масло в мотора на колата. Рано или късно ще се натегне. 

Ако пукат, е от усукване. Имаме една пръчка с две въжета. Всяко я дърпа на различна посока. Ако едното дърпа повече – изпада в спазъм.   Стяга се, има труден приток на кръв и лимфа. Вече говорихме какво се случва. Ако все пак не си чела: бавна атрофия и смърт на тъкани и органи. Другият мускул се отпуска ✖и спира да дърпа.   Тялото не е глупаво. За какво да се мъчи и противопоставя, след като постоянно е в тази поза? Накрая това му е нормалната позиция. 

Всичко това се отразява на походката ни.   Както и обратното.   Начинът, по който ходим, се отразява на клякането ни. Ако, като клякаш колената ти отиват навън, то и като ходиш отиват навън. Ако събираш, то ги събираш и в походката си.   Ако пръстите на краката ти сочат навън, то и като ходиш си като Ал Бънди!! 

Как трябва да клякаме?

Средният пръст да е напред.❗Петата да е назад. Стъпваме на цяло стъпало и разперваме пръстчета. Слагаме стъпалата на нивото на таза. ☝НЕ БРИЧОВЕТЕ! ❗Тазът! Намираме кокалите отстрани на триъгълника и спрямо тези кости нареждаме коляно и стъпало. Гълтаме корема. Изправяме гръбнака. Главата е напред. Петите трябва да са на пода. И воала! Клякаме! Защо да стъпваме и клякаме правилно? Освен, че ще сме здрави, слаби и прекрасни,  ще имаме най – меките крачета на света.

Ако стъпваш неправилно, си изтъркваш обувките от едната страна. Правиш си мазолчета само на големия пръст или на петата, ⛸или на кокалчетата. Ако стъпваш правилно, тежестта е равномерна. ⚖ Изтриването – също. Налягането е в гръбнака и ставите.✅ Натоварването – в мускулите. ✅

С правилни клекове се лекуват изкривявания в краката, дюстабания и много проблеми. А с неправилни същите се причиняват.

Защо да не си улесним живота?

Прекрасен ден, Неотразима!

Ема

Подобни статии