За храната и отвъд | Статии

Какво да ям…..???

  КАКВО ДА ЯМ ПО-ТОЧНО?  

През последните седмици това е основният въпрос, който ме питат! 

На който отговарям: “Само хубави неща!”  Удивително е колко е трудно да не ядеш 4 продукта: бяло брашно, бяла сол, бяла захар и пастьоризирани млечни продукти. В този момент следва “Какво да ям?“. Първата седмица ти изглежда истинско чудо, ако намериш нещо без тях в състава. Но после си изграждаш положителни навици и се чувстваш прекрасно. Тогава мога да кажа, че започваш да се чувстваш жива!

Не мога да ти кажа какво да ядеш! Мога да ти кажа какво да не ядеш – бяло брашно, захар, сол (единствено морска мазна сива едра е добра), пастьоризирани млечни продукти! Дойде ли ти въпроса: „А какво да ям?“ 

ВСИЧКО!

Преди години се борих с бактерия в тялото си и ми забраниха да ям именно гореописаните “храни”. През първия месец бях в чудо. Четях етикетите и осъзнах, че ги има във всичко, с което бях свикнала да се храня.  УЖАС!!! Четях из форуми, рецепти и какво ли още не.    Бях изумена как всичко ЗДРАВОСЛОВНО се прави със супер скъпи продукти! На всичкото отгоре и лекарствата бяха супер скъпи, а се пиеха за дълъг период…  Докато брат ми не ме “светна” и ми обясни с факти, че с гореописаните продукти храня тази бактерия, а реално тя ме трови.     Само, защото исках да оцелея, намерих воля да не ги ям!  Защо да тровя тялото си и да давам парите си за това, като мога просто да не ям боклуци?!

После осъзнах, че нямам нужда от скъпите рецепти!   Хората, които постоянно качват в блоговете си как са направили здравословен десерт,  не се хранят правилно! Ако даваш стойност на тялото си, ти не мислиш за сладко! Ти не мислиш за десерти! Ти не мислиш как да си направиш кекс или сладкиш само и само, за да хапнеш нещо, за което мозъкът ти няма те съди след това.      Ти дори не се сещаш за СЛАДКО! 

Там е разковничето! Удивително е как можеш да се чувстваш супер щастлива без парченцата шоколад и тестените закуски.

 Как да ядем? В зависимост от метаболитния ти тип между 4 и 6 часа. НО ядеш ли по – често от 4 часа – не даваш стойност! Стойност за мен е едно, за теб е друго, за Мимка е трето.  Ако ти липсват минерали (яде ти се постоянно нещо солено), то стойност за теб са минералите. Ако искаш кисело (липсват ти ензими), то стойност за теб са ензимите. Ако налиташ на сладко, то една от причините е липса на мазнина в менюто. Мазнина = енергия.

 Идеята е следната: ако от закуска до обяд имаш 4 часа, в това време не трябва да се сещаш за храна – за бонбон, за кафе, за нищо! Единствено за вода! Идеята е да ядеш така, че да НЕ се лишаваш. А не да умираш от глад, но с цел да минат 4 часа да гладуваш още два часа и половина.

 Стойностната храна те засища за 4 часа. Ако си въглехидратен тип, може и 6 часа. Храната е най – голямото удоволствие, не се лишавай от нея! 

Храната определя какви сме!

Днес си говорихме с Гери за водата.   Ако не пием вода, първата дехидратация се случва в мозъка ни! Гръбнакът се изкривява. Ставаме НЕ продуктивни! За работа, която можем да свършим за 30 минути, ни трябват 4 часа. Концентрацията я няма.  Сякаш не сме тук! Гери казва: „Водата не ми е вкусна“. Какво се случва? Във водата няма минералите, които на нея й трябват. Тялото обработва консуматив, който го изтощава, а не му дава стойност.  То не е глупаво! Спира да иска този консуматив.

Вместо това, трябва да добавим малко сол.  Вече знаеш каква! Не хималайска, не черна, не в солничка! Тогава водата се насища с минерали и си добре!

Преди цикъл ставаш нервна? Е, липсва ти мазнина – липсва ти добър холестерол.

Всичко в разговорите тръгва от това „Как да свалим метаболитната си възраст?“. Това е комплексно! Зависи какво ядеш, каква вода пиеш, кога лягаш, колко спиш, как спиш, как стоиш, как дишаш… всичко! Не се мъчи да промениш всичко, защото след две седмици ще се откажеш! Обичам числата. ✅За 10 години (12 месеца х 24 работни дни х 10 души на ден х 10 години) през ръцете и очите ми са минали около 28 800 души. Да не говоря, че имах дни по 20 – 30 души, че водя обучения и лекции на групи с по 60 души и че в сезон за деня в салона са ми минавали по 25 души. Знам кога един човек действа и кога се отказва! Не се отказвай! Бъди от действащите!

Много е лесно! 

Просто опитай! 

Опитай след всяко ядене да следиш как се чувстваш. Не ти трябва психолог, за да разбереш как се чувстваш!

Именно затова организирам седем дневен лагер “Вдигни качеството си на живот“. Той е само веднъж в годината. Само за 15 души! Защото не всеки може сам и не всеки има време да се научи. Аз, например, предпочитам да си платя, но да го науча бързо и да спестя време. Защото време не мога да си купя! НО знания мога 

Помогни ми да споделя знанието си с възможно най – много хора!

Сподели, ако намираш стойност в думите ми!

Бъди щастлива! Бъди ти!

Ема

Подобни статии

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments