Киселини и кисело оригване по време на бременност

Бременност – най-хубавата част от живота ни!

Днес имах щастието да прекарам деня си с няколко бременни приятелки, които поискаха консултация заедно. Сега минава 22:00 ч., но съм толкова ентусиазирана от техните въпроси, че не мога да заспя и мисля да ти споделя именно как да се преборим с киселините.

При киселото оригване стомашните сокове стигат до гърлото, а при киселините в стомаха – само до началото на хранопровода, като образуват парене в областта на слънчевия сплит.

Представи си, че оригването е нещо като спъване. Ако говорим за краката, то нервите на очите не са предали правилно сигнал на нервите на краката за препятствието. Когато говорим за оригване е същото. Стомашните нерви получават грешна информация, така те не задържат стомашната киселина, а й позволяват да тръгне на заден ход.

Защо това се случва?

В областта на стомаха и хранопровода трябва две различни нервни системи да работят в синхрон. Едната идва от мозъка. Тя контролира свиването на сфинктера, който е между хранопровода и стомаха. Също така, мозъкyt контролира колко и какви киселини да се отделят. Нервите на храносмилателната тръба от своя страна се грижат za правилното и движение надолу, както и да я поддържат чиста чрез инстинкта за преглъщане на слюнка.

Всички съвети, които ще намериш и са наистина работещи и практични, имат за цел отново да синхронизират работата на двете системи. Например, дъвченето на дъвка и пиенето на чай подпомагат нервите на храносмилателната тръба. НО тук има много важен трик! Трябва да пием на малки глътки!!! Неслучайно казваме: повторението е майка на знанието. Едновременно трябва да отпуснем нервната система на мозъка с техники за отпускане, медитация и релаксия. Само тогава мозъкyt спира да изпраща трескави команди насам-натам или както аз му казвам “лудия с картечницата” се успокоява. Така вижда ясно, а не със затворени очи да стреля на посоки.

Също така е важно да знаем, че цигареният дим стимулира областта на мозъка, която се активира по време на хранене. Може да се чувстваме много добре, защото сме избягали за малко от нещо, но в този миг отделяме стомашни сокове и киселини за смилане на храна, която всъщност няма да дойде. Едновременно с това сфинктерyt се отпуска, за да влезе идващата храна.

Хормоните по време на бременност също могат да предизвикат подобна бъркотия. Тяхната цел е да държат матката отпусната, за да не се предизвика преждевременно раждане, но така се отпускат и сфинктера, и венците. Неслучайно бременните имат проблем с венците. Тук само ще вмъкна, че жабуркане с 1:1 вода и кислородна вода много помага и венците се прибират.

Същото се получава и при хора, ползващи противозачатъчни на основа женски хормони. Често страничнияt ефект е отпускане на клапата на стомаха.

Когато имаме този проблем е задължително първо да отпуснем нервната система. Да спрем и да се огледаме какво всъщност правим и какво ни напряга. Всеки ден получавам запитвания за киселини от хора, които не са бременни, на различни възрасти и пол. В този момент им препоръчвам да си вземат от аптеката Ignatia Amara. Ако е 15-ти разряд, се взима 3 пъти по 5 под езика. Така тестваме дали е на нервна почва. Ако се успокоим, не сме нервни и всичко затихне за 2-3 дни, то проблемът е в нервите. Едновременно с това изключваме храни като шоколад, люти неща, алкохол, захар, кафе, брашно, печени ядки. Неща, които така или иначе, ако цениш себе си, не трябва да ядеш.

Интересен факт е изследването за влиянието на глумата. Имаше медикамент, който след изследвания така й не го пуснаха на пазара заради страничните ефекти. Той блокираше нервите на място, на което иначе глутаматът се свързва с тях. Той основно се използва като овкусител. НО също така се освобождава от нервите. При нервите на езика глутаматът действа като катализатор за вкусовите рецептори и ястието ни изглежда много вкусно! Но стигайки до стомаха, нервите в него се чудят дали това е произведено от нервите в устата или не? И не знаят какво да правят. Затова е препоръчително да изключим глутаматът от храната си за известно време. На етикетите той се намира с различни имена, но най-често като мононатриев глутамат.

Ако имаме киселини, може да си помагаме със сок от картофи. 30 грама изцеден картоф неутрализира киселините също както медикаментите от аптеката. Да неутрализираме киселините в дългосрочен план е доста безсмислено и вредно. Киселините са следствие, породено от някакво друго събитие. И е по-добре да намерим проблема, а не да тушираме симптомите. Да не говорим, че някои от медикаментите за туширане на киселините съдържат алуминий.

Туширането на киселините е приемливо до 4 седмици. Не повече. Стомахът си иска киселините и ще започне да произвежда двойно, което ще засили проблема. Веднъж ще произвежда, за да се пребори с неутрализатора и още толкова за него самия. Гастритът, например, е продължение на дълго време имащи киселини и туширащи проблема. Накрая соковете стават толкова много и кисели, че си правим сами ранички и възпаления в корема.

Ако проблемите са нощем е добре да легнем под ъгъл от 30 градуса.

Най-добре е, ако чувстваме киселини в стомаха, да пием вода и да разредим сока, за да не наранява лигавицата. Все пак това не е толкова страшно, по-опасно е, ако се връща жлъчен сок. Той не пари. Но се връща от тънкото черво в стомаха и от там нагоре в хранопровода. Клетките на хранопровода се объркват и започват да мислят, че са чревни клетки и започват да работят и мутират като такива. НО това се среща едва при 1 на 4-ма, страдащи от киселини. Затова не чакай да стигнеш до там, а просто не яж неща, които те разболяват. И успокой нервната си система.

Подобни статии