Мама – супергероиня

Добро утро, Супергероиньо!

Как спа?

Всеки ден пред нас излизат милион избори, които определят не само деня ни, а и целия ни живот. Срещи с различни хора, ред прочетен в книга, думи чути на улицата, слогън на кутия в магазина, фраза по радиото… всичко ни променя и накланя везните на избора ни в една или в друга посока. Но едно винаги ще е факт – ако имаш деца, то всяко решение го претегляш спрямо призмата на родител.

Като майка ти ходиш на работа, а след това в почивката си готвиш, грижиш се за порядъка в цялото домакинство, переш, чистиш, къпеш децата, пазаруваш и какво ли още не. Ти си лекар, психолог, готвач, чистачка, детегледачка и всичко, което се поиска от теб.

И го правиш с огромно желание!!! 

НО в един момент желанието не стига, защото енергията започва да свършва. Започваш да се изморяваш. Дълги години си слагала всички останали преди себе си. Днес са те приели за даденост. Научила си ги, че е нормално ти да готвиш и да оправяш, че е нормално ти да гледаш децата, ти да переш, ти да простираш, ти да прибираш прането, ти … ти… ти…

И в това никой друг няма вина, освен ТЕБ.

В желанието да си в помощ на всички, които обичаш, си забравила какво е да се грижиш за себе си.

И тук ще те успокоя – не си сама!

Всяка майка минава през този период. И аз преминах. Но имаше кой да ме събуди от този сън и да ме изкара от порочния кръг.

Светът няма да свърши, ако не си вдигнеш телефона, когато звъни. Няма да свърши, ако не измиеш чиниите и не прибереш прането.

НО усещането да правиш всичко ти дава сила.

Да знаеш, че можеш всичко и макар да нямаш сили съм сигурна, че ще намериш, за да го направиш и после дори ще имаш и да мрънкаш, че си свършила всичко. Това само една жена може да го направи!

Това е нашата гледна точка.  Но има и друга.

През очите на нашите деца.

В тяхната глава всеки родител е супер герой. За тях няма значение мама и татко как изглеждат реално, защото в техните очи те са съвършени. Малчуганите още не са обременени от парадигмите и вижданията на обществото. Децата виждат как мама и татко могат всичко! Те са сигурни, че ако стане нещо точно ти ще си там до тях и ще ги спасиш! Те знаят, че татко е най-силния, а мама може да се справи с всичко.

Когато Иво прави дизайни на коли, мотори и реклами е най-щастлив. Когато някое дете погледне и каже: “Ууууааааууууу……”, чувството да ти се възхищава дете – искрено и непринудено, това е неописуемо. Точно затова и децата много страдат, когато мама или татко са разочаровани от тях. Техният идол е разочарован от тях и те вече се чувстват счупени. И обратното, ако техните супер герои ги похвалят и забележат какво са направили (прибрали са играчките си, сложили са дрехите си на стола, измили са се…) те са толкова горди, че изглеждат като напомпани малки пиленца, които ще експлодират. Наперват гърдички и сякаш летят.

Това ме накара да запазя детския кът в залата. Първо го направих, защото нямаше кой да ми гледа децата, когато водех тренировки. А после ми стана приятно да са тям. Да нямам чувството, че ги изоставям, за да отида на тренировка. Емоцията, когато ме гледат на вратата и казват тъжно: “Мамо, кога ще се прибереш, искам да дойда с теб...” е ужасна. Сърцето ми се късаше. А сега, взимайки ги с мен, те нямат търпение да ходим заедно на тренировка. Виждат как мама се грижи за себе си! Тя трябва да бъде силна! Започват да гледат какво тя яде, какво тя прави и копират. За две години децата ми знаят всяка позиция на тренировките, кое и как се прави. Да видиш лицата на децата си през стъклото как те гледат и ти се усмихват и подкрепят това, което правиш – БЕЗЦЕННО!

Сякаш целия свят те подкрепя. Едновременно с това, те сами искат също да правят нещо полезно за себе си. Мислят какво ядат, как изглеждат, дали това е полезно или не.

Денят чака да го спасиш!

Подобни статии