Месечен цикъл?!? (част I)

НЕ МОГА ДА ДОЙДА – В МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ СЪМ!”

„ТРЯБВА ДА СЪМ БЛИЗО ДО ХЛАДИЛНИКА“!!!

Дали като оправдание, дали като причина, в която вярваме, това е често използвана фраза в главата ни.

Какво се случва?

 Нека погледнем мащабно: В зависимост от гледната точка, дамите сме от много прецакани до благословени! Защо? Мъжете са винаги с едни хормони, влияещи се основно от стрес и храна.  Жените сме тотална паника и промяна всеки ден.    При нас нас няма нещо като „ще свикнеш“. Нямаме 3 еднакви дни в месеца! Хормоните ни се движат от пълно щастие до тотална депресия, от анаболитен ефект (растеж на мускула) до катаболитен (разграждане). Но тук идва и хубавото!   Ние можем да сваляме лесно и да качваме лесно, ако знаем кога и как!!!

 Нека разгледаме средно статистическия 28-дневен месечен цикъл. Той минава през 4-ри фази. 4️⃣️ В тях прогестерона и естрогена варират от ниски до високи. Когато имаме естроген, (от 7-ми до 14-ти ден) ние растем. Когато имаме прогестерон (от 14-ти до 28-ми ден) –разграждаме. Проблемът е, че когато имаме прогестерон, нивата на серотонин (хормонът на щастието) са занижени.  Телесната температура се покачва, кръвта се разрежда, кръвоносните съдове се свиват, за да няма голяма кръвозагуба през матката.

 Клетките са гладни, защото има дефицит на вещества, стигащи до тях. Това е като да пиеш през смачкана сламка, разредено кафе. Не стига, че едва пиеш, ами то няма и вкус! Умираме от глад!!!!  Произвежда се голямо количество кортизол – хормона на стреса.  Паниката е пълна!  Яде ни се само сладко.    Приемайки бяла захар   и бяло брашно , причиняваме инфекции в тялото и още стрес.  Отделно при голямо поглъщане на въглехидрати се вдига кръвната захар, от това се отделя инсулин, който я сваля обратно. За да ни е гадно, той не я сваля в нормите, а под тях.  След 30 минути пак сме гладни и пак, и пак, и пак….! И накрая цикъла ни свършва и сме качили 3-4 килограма!    Проблемът е, че преди менструация имаме нужда от повече калории – около 100-200 на ден. Но от неправилното хранене и всичкото количество сладко, ние приемаме много повече. По време на менструацията, вече не ни трябват тези калории отгоре.  Не само, че продължаваме с 200 ненужни калории повече, но и трупаме още 1000 излишни!!!   

Не е важно дали тренираш по време на цикъл, а как тренираш в останалото време! Ако тренираш 30 дни в месеца правилно, тези 5 дни дори няма да ги усетиш.
И това не е всичко…следва продължение 

Оправданията пречат само на теб самата!

Спри да ги ползваш!

Ема

 

Подобни статии