Пробиотик или пребиотик

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

Пробитик или pro bios означава “за живота”. Пробиотиците са живи бактерии, които ядем и които могат да ни направят по-здрави.

Pre bios означава “преди живота”. Пребитиците са хранителни вещества, които стигат до дебелото черво и там хранят добрите бактерии, за да растат по-здрави и по-добре от лошите.

Anti bios, от където идва името на антибиотиците, означава “срещу живота”. Те са създадени да унищожат всичко – могат да ни спасят от лошите, но покосяват и добрите.

В тялото ни има голям баланс и не е важно да нямаме нито една бактерия, а е важно добрите да държат под контрол лошите. В една градина, градинарят винаги има любимо растение, за което се грижи повече. Така и ние трябва да грижим за това, което най-много ни помага.

Когато сме в мания за чистота, лъскаме постоянно с всякакви препарати, то ние убиваме и бактериите, които ни помагат, да не се заселят лошите.

Преди 130 години в Европа била плъзнала туберкулоза. Тогава били забранени целувките, плюенето навън и още много подобни. Днес повечето хора не плюят навън, но не го правят, защото смятат, че не е благоприлично. Норма, внесена преди 130 години, която ни е спасила от смъртна болест по онова време, днес се смята за етикет на възпитание.

До 1950 г. къпането в банята е било веднъж на седмица. Всяко семейство се къпело всяка събота в една и съща вода. Първо минавал бащата, после майката и накрая – децата. Днес купуваме стотици препарати, за да чистим нещо, което дори не виждаме. Колкото по-чисто е, толкова повече алергии и автоимунни заболявания има в една нация. Това е наречено с името “страхова хигиена”. 95% от всички бактерии на земята не ни правят нищо, а ни пазят от лошите. Много семейства с репродуктивни проблеми след спирането на използване на препарати, вредни храни и подобни, имат хубави и здрави бебета.

Плодовете и зеленчуците е добре да се мият с оцет и сол, а пода може да се изчиства много добре с малко препарат или разтвор на оцет с вода.

НО нека се върнем на темата.

Антибиотиците – изтребват всичко без да питат “Ти кой си?”. Или по-точно конкретно семейство. Така оцеляват само определени типове и или стават ветерани, или оставят място за други. Ако не уцелим антибиотика, рискуваме да направим повече място на натрапника.

Всеки ден ние поглъщаме милиарди от бактерии – някой оцеляват дори след термична обработка. Едва част от тях са изследвани и обозначени като “добри”. Тези бактерии се наричат пробиотици. Всяка нация има свои пробиотични храни. Кисело мляко (България), кисело зеле, кисели краставични, супено месо и риба, туршии, квас (Германия), прясна сметана (Франция), сирене на дупки (Швейцария), салам и маслини (Италия), айрян (Турция), фуфу (Африка), ласи, супа мисо, комбуча напитки (Индия) и др. . Всичко това е благодарение на полезните микроби. Развивайки се в храната, те не позволяват на вредните бактерии да се развият. Едни бактерии обичат студено, други – топло. Дегустаторите на вино всъщност усещат вкуса на бактериите, развили се по време на ферментацията.

Има различни пробиотици – бидобактерии и лактобацили. Тези бактерии разграждат млечната захар (лактоза) и произвеждат млечна киселина (лактат). Lactobabacillus helveticus spp. bulgaricus не е устойчив при храносмилане. Той се разпада, макар че за някой имунни клетки е достатъчно и остатъци, за да се мотивират да работят.

Живи успяват да преминат храносмилателния процес Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidphilus и Lactobacillus casei Shirota. За да има промяна в организма ни е нужно поне един милиард бактерии (10 на 9-та) да преминат през системата и да стигнат живи до червото.

Пробиотикът ни помага в няколко направления:

  1. Помага на червото, като произвежда малки мастни киселини и с тях се грижи за власинките на червото;
  2. Добрите бактерии защитават червото ни, като не предават дома си на вредните бактерии;
  3. Те са добри съветници на имунната система и червото;
  4. Защитават от заболявания, алергии и инфекции.

При приемане най-важно е да бъдат приемани редовни в продължение поне на 4-ри седмици. Да се спазва срока на годност, тъй като след това те са мъртви и няма смисъл от тяхното приеме. И не на последно място преди покупка да разберем кой точно тип е за нашия проблем. Някои бактерии са добри консултанти, други са по-борбено настроени, когато става дума за нашественици.

Saccharomyces е мая, на която антибиотиците не действат. Тя има способността да пази от вредни бактерии, заселва се и изолира токсините произведени от вредители.  Затова трябва преди да купим, да видим симптомите и да изберем кое е за нас.

Пребиотикът е храна за нашите пробиотици. Има твърдение, че ако приемаме пробиотици, нашата флора ги изхвърля след време, защото са чужденци. Докато, ако приемаме пребиотик, той храни нашите пробиотици и всички са щастливи. Но всеки е различен, а това е само твърдение.

Всичко, което не може да се смели в тънкото черво, се нарича баластни вещества. Именно повечето от тях са храна за нашите бактерии. От тях нашите микроби произвеждат витамини и мастни киселини или обучават нашата имунна система. Пребиотиците са баластни вещества, които могат да бъдат изядени само от добри бактерии. От 30 грама, които трябва да изяждаме на ден, в Европа средностатистическия живеещ приема една 15 грама.

Ако ядеш много захар, брашна и алкохол, не се опитвай рязко да увеличиш баластните вещества. Тогава изтощените бактерии започват свръхпроизводство и започваш да имаш много газове. Баластните вещества се увеличават постепенно.

Сладкото и захарта например сами по себе си не са нездравословни, просто ние днес ядем тотално нездравословния му вариант. Подсладители като аспартам са канцерогенни, а други като light се използват за угояване на прасета.

От теб зависи дали тялото ти ще е като студентско общежитие или като шест звезден хотел. В първия случай може да се настани всеки, във втория – ти контролираш нещата!

Вълшебен ден, Прекрасни!

Подобни статии