Секцио или нормално раждане?

Секцио или нормално раждане?

По кой начин да родим и има ли значение това за развитието ни след това?

Наскоро пуснах лайф стрийм, породен от чута реклама, как вече има измислено успокоително за деца от деветия месец, след което получих много въодушевени писма, както и други, споделящи неразбирането ми.

В тази статия ще засегна няколко теми – няма как да са всички, защото те са безкрайно много. НО ще ти дам някои не толкова банални, които се надявам да внесат яснота по въпроса, ако ти се налага подобно да взимаш решение по какъв начин да родиш.

Първо ще разгледаме малко биология

По правило като бебета в утробата сме съвсем чисти от бактерии. Девет месеца сме само ние и мама. Никой не може да ни докопа.

В момента, в който плацентата се пропука, колонизацията започва. До този миг сме били 100% човешки клетки, но сега се превръщаме в 10 % човешки и 90% микроби. Преди да видим мама в очите, вече много същества са погледнали вътре в нас. Първият стадий е вагиналната защитна флора – това е един “народ”, който произвежда киселини, които от своя страна плашат вредните микроби. Най-големият процент бактерии са лактобацили. Излизайки навън, бебето придобива основно бактерии от вагиналната и чревната флора заедно с кожни бактерии плюс всичко, живеещо в болницата. За два часа нашата първа чревна бактерия става пра-пра-прабаба. Въпреки това, за да се колонизира с достатъчно количество полезни бактерии, на чревната ни флора ще са й нужни около 3 години.

Кърменето също насърчава семейството на бифидобактериите, които отговарят за смилането на храната. Ако през първата година едно дете има по-малко бифидобактерии, по-късно е много вероятно да страда от наднормени килограми. Отделно кърменето предотвратява бъдещата непоносимост към глутен.

Какво е непоносимост?

Невъзможност за смилане на дадена храна, поради липса на бактерия, която да я смели. Отделно чрез кърменето детето получава и част от имунната система на майка си. Телата са все още свързани и майката усеща от какво има нужда детето. Ако тя се храни правилно, то произвежданата храна има всичко, от което бебето има нужда. НО за да я има тази връзка, трябва да се роди нормално.

Ако родим със секцио, първият контакт на бебето е с лекарските ръкавици. Те събират от тук от там някакви бактерии, но дали са правилните? Получаваме бактерии от ръцете на цветарката Сузи, от левия палец на сестра Дара, от това, което е било на шкафа и от какво ли още не. На децата, родени с цезарово сечение са им нужни няколко месеца дори и година, за да придобият нормални чревни бактерии. Три-четвърти от децата, разболели се непосредствено след раждането, са родени със секцио. При тях е и голяма вероятността от развитие на астма и алергия. При родените нормално бебета можем да кажем, че са били “накиснати в бокала с вълшебно пробиотично биле”.

За щастие, тази разлика в чревната флора е до седмата година. След това, почти не се забелязва.

От психологична гледна точка:

Действие на упойката – Много жени искат да родят с упойка от страх, че ще изпитат болки. Раждането е еволюционен процес откакто съществуваме и тялото на жената е естествено приспособено за това. Когато започнеш да получаваш контракции, започва и отделяне на окситоцин, ендорфини, както и на още много хормони, действащи като обезболяващи. Ако дишаш правилно, устата ти се пълни със слюнка, в която се съдържа много по-силно обезболяващи от морфина, наречено опиорфин. В мига, в който стигнеш до напъването, вече не те боли. Боли получаването на разкритие. И въпреки силната болка, това е някак вълшебно. Като под “силна”, не си представяй нещо, което не можеш да изтърпиш.

Изворът на хормони по време на раждането е нужен, за да остави спомен за раждането. Той се запечатва като емоция в подкорието на мозъка. Ако сме под упойка, бебето и майката губят връзка. И именно тази нужна симбиоза, “сверяването на часовниците” не се случва. Бебето губи сигнала на майката и се чувства загубено и нежелано. Спомни си последния път когато говори на някой, а той си гледаше телефона. Как се почувства?

Тази връзка е нужна след раждането, за да може майката и детето да се разбират по-добре, до и след проговарянето на детето.

При нормално раждане бебето минава през родовия канал и тялото преминава на следващото ниво – вече е родено. “Аз имам бебе”. И включва следващите процеси – хранене, възстановяване. При секциото то е извадено през корема. Няма преминаване през родовия канал и на клетъчно ниво тялото реагира “фалшива бременност или загубих бебето”. Така то не включва следващите процеси. Възстановяването е много бавно, а кърмата тръгва по-късно с цел не толкова да храни бебето, а да изчисти тялото. Затова и много родилки гледат бебето, но не го чувстват като свое. Бебето се чувства нежелано и често не иска да яде.

Следващата стъпка е кърменето. То предизвиква контракции и възстановяване, предава антитела на бебето и предизвиква отделяне на естествени антидепресанти. Така и бебето, и майката са спокойни и няма следродилна депресия.

Много психолози твърдят, че при естественото раждане бебето участва в процеса, то се бори, за да излезе, чувства, че има сила, става борбен възрастен, ценящ себе си и постигащ целите си. При секцио се раждат пасивни деца, които трябва много да работят над себе си. Стават несигурни и чакащи, неоценяващи себе си.

Секциото скъсява периода на раждане и удължава времето за възстановяване. Нормалното раждане прави обратното – има по-дълъг период на раждане и по-кратък за  възстановяване. Ти избираш дали да родиш за 6 часа и да се възстановиш за седмица или да не усетиш тези 6 часа и да се възстановяваш 3-6 месеца.

Какви са мотивите за избор?

Освен, че “ще боли”, “страх ме е” и “другите правят така”, най-често чувам:

Ще имам широк таз – сексът не се свежда само до широка вагина или таз. Ако си добра в секса, не е защото си тясна! Първото, с което ще те успокоя е, че при нормално раждане тазът се прибира, след секцио – не.

Когато кърмим, мозъкът изпраща импулси до матката на всяко всукване на бебето и тя получава контракция. Тази контракция има за цел да я свие обратно. Така тя ще се възстанови на 100% и ще може след това да износи следващото бебе безпроблемно. И ако мислиш, че сексът се свежда само да една тясна кухина…. потърси книги за тантра и психология на секса. Той е сливане и емоция, а това е много по-далеч от една дупка. Ако въпреки това е много важно за теб, то ако кърмиш – ще се свиеш. А, ако толкова бързаш, има упражнения за целта, с които за броени дни се стягаш като девственица.

Освен мигът на раждане и кърмене е много важно и кой взимам детето непосредствено след появата му. То познава мама и татко, баба, дядо и друг, който е бил с нас по време на бременността. Най-добре е, ако мама я упоят, да го вземе в ръце татко. Така то не получава травма на отхвърляне, с която да се бори цял живот.

Но в крайна сметка изборът е твой! А бебето зависи изцяло от теб! Помня как при Ива ми казаха, че е извънматочно бебе и трябва да я махна. От най-исканото и желано нещо в живота ми се превърна в траур. Прибрах се и не знаех как да кажа на Иво. Цял ден плаках и й говорех колко много я искам, колко е важна и как я моля да се премести. Бяхме на различни специалисти и всички казаха едно и също: “Имаш броени дни преди да пръсне тръбата“. В деня, в който легнах за операция пак й говорех и като ме отвориха, за да я махнат, се оказа, че тя беше там, където трябва! Като ме събудиха усещах колко е щастлива и доволна. А беше втория месец от бременността ми.

Много хора си мислят, че стават родители с раждането. НЕ! Ставаме родители с бременността. Бебето усеща всяка наша емоция, опитва от всяка наша хапка, диша нашия въздух. И всяко повръщане или неразположение е начин да ни каже, че нещо не правим какво трябва. Начин да напаснем храната си по общите ни нужди, за да можем след това да го разбираме, когато е извън нас. Така ще се научим как да се насладим на бременността и да имаме стойностна кърма, за да е бебето ни здраво и спокойно.

Статията ми днес е мотивирана от въпроса на Радостина, както и от всички проведени лекции и обучения на бременни, наблюденията ми от лични консултации и работата ми с бременни, както и от моите две бременности.

Бременността е прекрасна, можеш да качиш само 7 килограма, да нямаш неразположения, да родиш лесно, да нямаш нужда от възстановяване, но за целта трябва да се научиш да слушаш тялото си.

Ако не знаеш как, за теб създадох 9 лекции за бременни. Там е събрано всичко нужно, от това как да имаш лека бременност, как да се възстановиш след раждане, как да излекуваш стрии и целулит, до това как да имаш стойностна кърма, спокойно бебе и хубав сън 🙂

Леко бременеене, Вълшебнице!

Подобни статии