Ти и То, чаканото щастие по пътя

В търсене не собственото щастие…

Всеки ден виждам как семейства се разпадат, виждам хора без енергия, потънали в депресия и мисли. Чувам оправдания: колко деца имат, как нямат енергия, време или пари. Как живеят далече или няма кой да им гледа децата. На въпроса “Защо си уморена, в събота и неделя нали почивате?“, ми дават отговор “Децата не ми дават“, “Мъжът ми…” това или онова. Виждам как всеки стои и чака някой да му оправи настроението! Някой му сякъл пътя, друг го забавил, трети го прередил, четвърти му се нацупил… пети го задържали на работа.

Животът ни не е следствие на обстоятелствата!

Животът и деня ни не зависят от това какво ни се случва! Зависят само и единствено от нашата реакция на случващото ни се!

Ако някой ти сече пътя, можеш да го напсуваш и да се ядосаш на това защо те прережда или да си кажеш “Ей, този бърза за някъде повече от мен” и да го пуснеш. Защото утре ще ти се случи на теб.

Аз имам едно правило: Дай, за да получиш. Когато най-много бързам, давам път на някой, който не бърза. И винаги стигам навреме! Паниката, че закъснявам, изчезва от чувството, че съм направила добро, свалям адреналина и кортизола (стресовите хормони), времето сякаш спира и ставам спокойна и стигам 2 пъти по-бързо. Защото в паниката времето тече бързо, произвеждаш стрес и се скъсяваш живота.

Животът ни е проекция на случващото се в съзнанието и подсъзнанието ни. Тялото е огледало на вътрешното състояние – психично (подсъзнание, блокажи, стрес, забрани, граници, страхове) и физическо (органи, тъкани и системи). Забелязала ли си как всички богати, известни или успешни хора се грижат и за двете? Ако не го правят, много скоро губят или здравето си, или парите си, а понякога – и двете.

Твоето щастие е само в твоите ръце!

Можеш да го търсиш и да се луташ цял живот или просто да се огледаш и да си произведеш.

Имаше един виц за това:

Един човек се изгубил в средата на океана, лодката му потънала, но той толкова много вярвал в Господ, че не се притеснил. Минала една лодка и хората от нея поискали да го спасят, но той отговорил:

– Не. Господ ще ме спаси!

Минала втора, трета лодка, но той пак отказвал да го спасят. Накрая се удавил. Отишъл при Господ и го попитал:

– Господи, аз толкова вярвах в теб, а ти не ме спаси. Защо?

И Господ му отговорил:

– Изпратих ти три лодки, а ти ги отпрати.

Често нещата са под носа ни, всичко е в нашите ръце, но ние не искаме да го видим.

Не съм психолог, но обожавам да уча психология за самата себе си. И вече 10 години го правя. Първо беше НЛП (Нервно-лингвистично програмиране), квантова физика, енергии, електромагнитни взаимодействия, вълни и звуци, бизнес психология, хюман дизайн, мандали, личностно развитие, обучения, книги, лични консултации… обожавам ги! Обожавам да получавам отговори. Почти съм вманиачена в това да уча. То си ми и личи.

 И в мига, в който се влюбих в себе си, животът ми се промени!

В този живот преди всичко трябва да си егоист. И колкото по-рано го научиш, толкова по-щастлива ще си! В това няма нищо лошо.

Съпругът ти не е с теб, защото му чистиш и готвиш. Той е с теб, защото се е влюбил в усмивката ти, в това, че си различна, а не като него и останалите. Видял е в теб нещо интересно, нещо вълнуващо, вдъхновяващо, независимо и секси. Нещо диво, което не го е слушало. Виждал е момиче с различни интереси и темпераментен характер. И е поискал да бъде твой! Или може би ти да си негова и никой да не смее да те пипне. Искал да се фука с теб както с ценна и скъпа придобивка, която само той има, и всички трябва да му завиждат. Той те е спечелил с това, че е бил различен от другите. Имал свои хобита, за които ти е разказвал, а ти си го слушала с интерес и възхита. Вие сте били от два различни свята. НЕ случайно в приказките се влюбват тъмнокожа индианка с черна коса и тъмни очи (Покахонтас) и бял силен мъж със сини очи и руса коса. Принцеса и просяк, ниски и високи, можещи и не можещи…. Противоположностите се привличат!  

А после?

Започваме да живеем заедно и искаме другия да стане наше копие. Искаме да ходим навсякъде заедно. Ако на нас не ни се излиза и той не може да излезе, иначе ще има скандал. Ако иска да си купи нещо за хобито – скъпо е! Ако иска да ходи на бокс, да кара мотор, да стреля – опасно е! Ако иска да излезе – с кой ще бъде? Ние сами ги променяме, а после се чудим защо не ги харесваме.

Раждаме деца и се забиваме в домакинството, да чистим, да гледаме децата, да робуваме на старите привички. Забравяме за себе си! Забравяме какво е да седнем и да си четем за два-три часа, пиейки топъл чай до прозореца. Да се поглезим с маска, маникюр, масаж или любимото си занимание. Знаеш ли – на голяма част от мъжете не им пука дали ще изчистиш. Те искат като се приберат да ги посрещнеш с усмивка. Купчината с пране може да почака, чиниите – също, а подът едва ли е чак толкова зле.

Днес прането в къщи може да стигне до 7 перални на дивана. И знаеш ли? В един момент то пак отива за пране и дори не е нужно да го прибирам, понякога подът целия “хрупа” от пластелин, нарязани хартийки и няма къде да стъпиш от играчки. Друг път в къщи е като аптека, няма прашинка, всичко е подредено по цветове и видове, големина и какви ли не още други критерии. Ако аз съм щастлива, то всичко ми се иска да направя – да се погрижа за моя мъж, за децата, за къщата, за улицата, за града, за света.

Всичко ми се случва с лекота. 

Но след като осъзнах, че първо трябва да отделя време за себе си, да се заредя и след това мога да направя цялото семейство щастливо. Защото жената е зарядът в това цяло. Забелязала ли, че ако ти си нервна или сърдита и децата са, и мъжа ти, и сякаш нищо не става така, както ти го искаш? Чакаш го да се прибере и да ти оправи настроението, а той се прибира и е като буря. А друг път си супер щастлива и сякаш времето е спряло, имаш време за всичко и искаш да се погрижиш за всичко. Съпругът ти е най-съвършения, а децата са толкова щастливи!

Те са твоето огледало!

Те отразяват твоята енергия! Твоето настроение! Мъжът не може да се зареди на 100% сам, той разчита на теб. Много жени се чудят защо мъжете изневеряват. Защото в дадения момент ние не им даваме енергията, от която имат нужда. Те ни взимат на висока вибрация, висока енергия, а ние в старанието си да им угодим, я губим. Мъжете са като малките деца. Те си искат играчките – коли, часовници, хобита. Ако ти им ги вземеш, те спират да се радват на живота. И обратното. Ако той ти сваля твоята енергия, мрънкайки и виждайки само черното в живота, то ти ще започнеш да се оглеждаш.

Тук има нещо много интересно, което щом научих, промени живота ми. Ако нещо те дразни в другите – то те дразни в теб! Ако се ядосваш, че той не чисти и е разхвърлян, то ти си разхвърляна. Не е нужно буквално да хвърляш дрехи по пода, а някъде в някоя сфера в живота си. Може да не успяваш да си организираш задачите, мислите или друго. И обратното, ако харесваш в него, че е организиран – то харесваш това в теб. Така е устроено подсъзнанието. Аз лично работя с това постоянно. Постоянно гледам какво ми харесва в хората и ако нещо ме подразни, веднага търся къде в мен го има и го изчиствам.

Ако те е страх, че ще ти изневери, то ти не си сигурна в себе си. Ако ти си, то дори да не се прибере 4 дни, ще си супер спокойна и ще знаеш, че просто има нещо да свърши.

Когато Иво отвори фирмата, не го виждах с месеци. Ставаше много преди мен и се прибираше много след като съм си легнала. Все ме питаха: -“Сигурна ли си, че няма любовница?” И аз категорично казвах: “Да“. Изглеждаше ми абсурдно. Защото вярвах в себе си.

Ти избираш през какви очи ще виждаш света и какъв ще е живота ти – черно бял или цветен.

                                                                                         

За да запазим пламъка, трябва преди всичко да съхраним себе си!

Всеки от нас има различни хобита и интереси. Защо опитвате да ги слеете? Аз мога да остана в къщи и да чета, и да чета книга, а той да излезе с приятели. Аз мога да отида на дискотека до 04:00 часа сутринта, а той да си спи спокойно в леглото. Ставайки в събота мога да кажа: “Днес ще чета книга цял ден, знам че ще се справите и сами”. Децата са на 4 и 6 г, прибират си играчките, пускат прахосмукачка, мият си плодове, прибират си прането, могат да сложат зеленчуци и кюфтета да се изпекат (аз пускам фурната), защото аз прецених, че ще отделя 3 години да ги науча как, но ще спечеля останалите 15 години. И знаеш ли, мъжът ми няма нищо против, защото после аз съм щастлива и отпочинала.

Например днес. Целият ден ми беше много натоварен, записвах лекциите за бременни, имах сутрешна тренировка, после и лична консултация за хранителен режим. Към 17:00 ч. главата ми щеше да експлодира. Иво се прибра, защото Ива беше със сополи. Бях крива и нервна. След тренировката по SEMMA от 18:00. до 19:00 ч. бях толкова заредена, че летях. Прибрах се ухилена до ушите, и той ми каза: “Денят ми беше много изнервящ, ще изляза да се разсея с момчетата”. Аз се усмихнах, шегувахме се и той се усмихна, а после излезе без гузна съвест, че ме оставя, защото аз бях щастлива. С децата пяхме, танцувахме, вечеряхме, къпахме се, четохме книжка и легнаха. Сега е 00:45 ч. след полунощ, а аз имам голяма муза да ти споделя това, слушам на репийт една песен вече два часа и си пиша, и си търся картинки за статията с огромна усмивка на лицето.

Ние сме различни! Много често правим за другия неща, които за нас са важни, а за него – не. После се ядосваме и вдигаме скандали, защото смятаме, че не ги оценя. В неговите очи е същото. Затова е много по-лесно да си говорим. И знам, че тук, ако Иво чете, ще се засмее. Аз не обичах да говоря. Аз млъквах и светът дори да се срине, дума не обелвах. Таях, таях, докато в един миг всичко се излизаше като потоп и горко му на онзи, застанал пред мен. Отне ми 10 години да се науча да говоря. И светът ми се промени. И си признавам, че не винаги успявам, но вече закъснението е с ден-два, а не с месеци. Осъзнах, че се чувствам уверена в това, което правя, само защото той е до мен.

И преди да се сърдиш, че си уморена, че нямаш сили, че той не ти обръща внимание, че закъснява, че иска секс, а ти цял ден си оправяла и тичала след децата ….. се замисли ТИ ОБИЧАШ ЛИ СЕ?

Бях на една лекция на Илия Цукев. Той е направил най-големия сайт за онлайн обучение. Няма да забравя думите му: “Винаги първо се погрижете за себе си, за да може да помогнете, когато е нужно на хората, които обичате“. Разказа ни история, как ставайки работохолик и изкачвайки се в йерархията, качва много килограми, спира да се грижи за себе си и влиза в болницата. И точно тогава се случва нещо, а той е далеч от близките си и не може да им помогне. Оттогава винаги слага себе си на първо място, за да може да е там, когато е нужен най-много.

Когато ти се обичаш, всички ще те обичат. Не е важно колко си красива, има не една история за това как заради много грозни жени са ставали войни и самоубийства от любовна мъка. Въпросът е в енергията ти. Тя те прави красива за околните. И една снимка няма как да я улови. Тя те прави уверена. Ти привличаш в живота си това, на чиито вибрации си настроена. И ако ти си щастлива, ще привличаш само щастие. Откакто промених мирогледа си не е нужно да

Защото те не идват в живота ми.

Много обичам да виждам промяната на хората. Влизайки за пръв път в залата ни за тренировка по SEMMA са едни свити, едни сиви, някак живеца липсва. Самочувствието е ниско. И гледайки тяхната аура виждам само сиво, бледо, цвета липсва. Можеш дори да не усетиш присъствието им в стаята. Аурата няма обем. Сякаш позволявайки на всички да влизат в тяхното лично пространство са загубили себе си. И тялото им го показва.  Заставайки до някой трениращ от много време, просто се губят. Който истински иска промяна устоява на трудностите през първия месец и след месец – два стойката се променя. Аурата става цветна, лицата им сияят, кожата се променя.  И влизайки, сякаш запълват стаята. Обичам да гледам от страни как си взаимодействат с другите. Запълвайки себе си, започват да обменят с другите. Знам че ти звучи странно, това ми е дарба от рода на баща ми. Неговата прабаба е била повече от лечителка, той също я има. А аз имам късмета да я съм я взела с гените си. За да размениш трябва да имаш какво да дадеш. Баба ме наричаше енергиен вампир. Взимах всичко от всеки, а на него му олекваше. Преди имах проблем с това. Наричах го проклятие. Защото все ми беше лошо. НЕ знаех какво да правя с нея. Сега вече знам. Взимаш, променяш и връщаш.

Ако ти си празна (сива отвътре) другите те подтискат. В мига в който запълниш сама себе си, ти привличаш околните. Те искат да разменят с теб. И е много интересно как цветовете си взаимодействат и се променят.  Около теб всичко е цветно. Някой ги наричат енергии, други електромагнитни потоци, трети магнитно поле, други емоции… Забелязала ли си как някой ако е крив и ти скапва настроението. Ето това е обмен. Премахвайки блокажите, всичко в теб започва да работи, започва да произвежда, започва да се изпълваш и имаш какво да разменяш. Обожавам момента, в който новите, влизайки нямат търпение да се усмихнат, като играчки на пружинки, които им е трудно да стоят на едно място. Влизат и изглеждат, че сияят. На пръв поглед са надути и с голямо самочувствие. Наскоро си говорихме в съблекалнята с Гери как се чувства отново жива. И прави всичко с желание. Идвайки слуша музика на телефона. Когато ми звънна за пръв път чух думите: “Ама аз с две малки деца, не мога да идвам 4 пъти”. Днес тя идва 5 пъти. И пита дали ще има и събота и неделя. Роси се шегува, че идва да си вземе дозата. И така мога да изреждам много примери само от последните три месеца.

Спри да се залъгваш, че нямаш време. Попитай съпруга си какво е важно за него и не прави излишни усилия. Отдели си време за себе си и знай, че намираш оправдания за това, което не е важно за теб. Времето за всички е еднакво. Има милиарди женени с деца, които имат време за себе си, значи и ти можеш. Както, ако искаш да си купиш онези красиви обувки, ще намериш пари, така ще намериш и за друго. Много хора ме питат защо не ходя на маникюр и все казвам, че нямам време. Всъщност, нямам желание, защото за мен това е загуба на моето време и пари. Тези 2 часа в месеца, мога да ги прекарам в четене на книга и да вложа в себе си. Парите, които ще дам (около 70 лв. например), предпочитам да ги дам за обучение или за нови книги. И за последните 7 години съм била едва 2 пъти при маникюристка, а гел лака го изтраях само по ден върху ноктите си и го свалих.

Но този месец е различно. Имах нужда да отида при Креми, тя да не ми говори (вглъбява се в работата си), да си открадна от спокойствието и енергията й и да се заредя. И тези 25 лв за гел лак бяха нищо на фона на това, което получих. За тази енергия и спокойствие, тишина и време за размисли, бях готова да платя 1 000 лв. За мен сега това беше стойност.

По същата причина нямаме телевизор у дома от 7 години. Той губи от моето време и за да си произведа за други дейности, го махнах. После премахнах телефона. Днес той е постоянно без звук. Преди смятах, че света ще се срине, ако не го вдигна веднага, щом звънне. Сега не е така. Проверявам го по 2-3 пъти за деня, а понякога и само по един. Така не губя концентрация и енергия за маловажни неща.

Тъжно е да виждаш как хора, които “нямат време” прекарват в скролване в интернет часове наред. Това е бягство. Ако нямаш време, но пушиш, значи имаш време. Мъжете бягат по този начин в тоалетната и стоят там по 20-30 минути. Всичко това е бягство, неосъзнат начин да откраднем време за себе си. Цигарата е време с приятели, почивка от работата, лек срещу притеснението какво да правим с ръцете си. НЕ се залъгвай. Разбери къде е пробойната на твоето време.

Следи приоритетите си! И в списъка на първо място сложи АЗ!

Спри да отлагаш собственото си щастие!

Защото ти си най-важната на този свят.

И е време и ти да го разбереш. 

Подобни статии