Термална или мицеларна вода

 ТЕРМАЛНА ИЛИ МИЦЕЛАРНА ВОДА?

Каква е разликата?

 Мицеларната вода трябва да се отмива! За съжаление на опаковките не го пише. Името й – Мицеларна вода – идва от съдържащите се в нея мицели. Това са частици, които се свързват със замърсяванията по кожата, за да може след измиване да ги отстранят със себе си.

Но да почнем от начало: Мицел (micelle) е малка сферичка, която е съставена от молекули, които имат главичка и опашка (подобно на сперматозоидчета). Кръглите главички, са хидрофилни (свързват се лесно с вода), а опашките, които остават навън, са хидрофобни (свързват се с мазнини). Всеки знае как мазнината изплува над водата. Това е и идеята зад мицелите. Тези малки сферички си плават във водата необезпокоявани, докато не ги сложите на памуче.

Памучето, като водата, е хидрофилно – тоест главичките са свързват с него, а опашките остават навън, самотни, да се свържат с мазните съставки по лицето ви – грим, себум, нечистотии. Всяка опашка може да се свърже с ограничен брой мазнини, така че трябва да сменяме памучето честичко, докато не изчистим лицето перфектно. Не много сложно академично обяснено – това е. Но както сте забелязали, когато се миете с тази вода, а някой я ползват за тонизиране като спрей (тя не е за това), винаги лицето се намокря. Съответно остават мицели по кожата. Те се свързват от една страна към кожата (вода), а от другата – към себум и грим. По този начин правим още по – силна връзка. Простичко казано, никой не си слага сапун на лицето и да си легне с него, нали? Затова винаги след мицеларна вода измивай лицето.

Хубавото на мицеларните води е това, че нямат алкохол или сапун, което ги прави нежни към кожата.

 Термална вода – това е затворена в опаковка вода от термален извор. Би трябвало да е без досег до кислород. Помните ли статията за свободните радикали и отрицателния заряд, който ги неутрализира? Идеята тук е същата. Няма свободни радикали – няма стареене. Едновременно през кожата поемаме много повече вещества, отколкото през устата. Жадните за вода клетки, попиват като гъба. Спомнете си за цветето, което пръскате, за да е свежо  Целта на термалната вода е да хидратира и успокои кожата, ако например бебешкото дупе е зачервено, ако има раздразнения след епилация или да ги предотвратим и т.н.

Използвай ги по предназначение, улесни живота си и бъди неотразима   

Ема

Подобни статии