Мания ГЛУТЕН

Що за животно е глутенат?

Чувала ли си за вредни вещества в храните?

Чувала ли си за растителни протеини?

Ако отговора ти е ДА, продължи да четеш! Ако е НЕ, то ще научиш нещо ново!

Все по – често виждам и чувам хора, които са решили да се хранят „здравословно”. Да поръчват и купуват храни БЕЗ ГЛУТЕН. Добре, нека видим що за животно е това? За някой, това е качествена храна, за други е класа и мания. За трети, обаче е нещо, което знаят, че е вредно и избягват, но не знаят защо.

Не само от рекламите и продуктите би ти била позната думата, но и от английският език “GLUE”. На чист български език това означава лепило. Самата дума говори за себе си. Нещо, което се залепя за нас. Именно това „лепило” се залепва за лигавицата на тънките черва и образува възпаление. 

Ще те изненадам още повече с това, че глутенът е растителен протеин! Да, точно така! Вече знаеш, че има различни метаболитни типове – протеинов, въглехидратен и смесен. НО всички се хранят с протеин! Разликата е, че едни усвояват по-добре растителен, други – животински. Глутенът е съставен от глиадин и глутенин, образувайки белтъчна смес. Всъщност непоносимостта към тази смес се нарича глутенова алергия. Медицинската дума за това е “целиакия”.

Но как изведнъж излязоха толкова вредни храни? Създадоха се толкова диети и режими на хранене? Това мода ли е? Или наистина хората осъзнават какво се случва?

Хм, хората все още не го осъзнават, за жалост. Поне не всички. Ако си стигнала до тук с четенето, то си от онзи тип, който чете малките букви на етикетите на храната. От онзи тип, който не е вманиачен, но мисли какво яде. И няма да използвам “здравословно”, защото значението на тази дума отдавна е изкривено. Бих казала  СТОЙНОСТНО!

Днес, за да бъдат житните култури по – издържливи на тежките условия, претърпяват генетически модифицирана преработка. Това обаче ни унищожава! Доста материали и статии са изписани по тази тема. 

 

Храни, съдържащи глутен:

 • Житни и зърнени култури (жито, ръж, ечемик, пшеница, овес, грахам, лимец)

 • Както техните производни: брашно, тестени закуски, макарони, паста, нишесте, булгур.

 • Колбаси

 • Сладолед

 • Шоколад, карамел

 • Пържени храни (панировка), крутони

 • Мюсли и ПЕЧЕНИ ядки

 • Смлени подправки (къри, куркума, червен пипер, канела)

 • Соев сос

 • Бакпулвер и подсладители

 • Бира

 • Кетчуп, горчица и готови сосове

 • Изненада! – КАФЕ!

Четете етикета! Там пише всичко, освен, ако не е трик за лесна продажба и пише „БЕЗ ГЛУТЕН”, а всъщност има. Тогава много по–трудно бихме разбрали истината. Също, за да продават по добре стоката си, производителите маркират името на глутен с различни имена:

 • avena saliva (oat) kernel flourcyclodextrindextrindextrin palmitatehydrolyzed malt extracthydrolyzed oat flourhydrolyzed vegetableproteinhydrolyzed wheat flourhydrolyzed wheat glutenhydrolyzedwheat proteinhydrolyzed wheat protein/PVP crosspolymerhydrolyzed wheat starchsecale cereale (rye) seed flourtriticumvulgare (wheat) germ extracttriticum vulgare (wheat) germ oiltriticum vulgare (wheat) glutentriticum vulgare (wheat) starchwheatamino acidswheat germ glycerideswheat germamidopropalkoniumchloridewheat proteinwheatgermamidopropyl ethyldimoniumethosulfateyeast extract

Колко са изобретателни, а?

При хората, които нямат непоносимост към глутен, но спазват безглутенови диети, има 13% вероятност да заболеят от диабет. Защо?! Защото, за да те насити конкретния продукт, той бива „обогатен” със захар и допълнително глюкоза. Ако нямаш тази непоносимост, но искаш все пак да ограничиш глутена – то интересувай се и споделяй своите знания! Нека всички осъзнаем какво означава качество и стойност, а не да се движим по модата.

Глутенът не е мода! Вече знаеш какво е! Бъди качествена!

Подобни статии