Що е то МЕТАБОЛИТЕН ТИП

 Що е то МЕТАБОЛИТЕН ТИП

Да се върнем назад, когато е нямало самолети и автомобили.  Хората, родени на студено, си живеят цял живот на студено. Тези, родени на топло, си живеят цял живот на топло.  Какво се случва ?

Студено е! Няма зеленина, само лед и едър дивеч (протеин и мазнина). За да се усвои протеинът от месото, ни трябват около 4 часа. Стомахът е мускул, който може да се стяга и отпуска. Благодарение на това и на киселините, той смачква храната. Затова е хубаво да дъвчем, защото стомахът ни няма зъби. Сигурна съм, че всеки се сеща за някой, които гълта като „фитка“. Стомахът избутва смутито към червата и там започва голямото усвояване. Така протеиновите типове имат от устата до ануса около 7 метра. Те имат по-концентрирани стомашни сокове, често са гладни и стават нервни, ако не хапнат. 

Топло е! Африка, тропици… Много зеленина, плодове, зеленчуци (фибри и въглехидрати). Протеинът е основния градивен елемент в менюто на всички. 

Разликата е в това как ще си го набавим и от какво. 

Растителният протеин е свързан с фибри. За да се усвои е нужна много дълга ферментация. Тези хора са с до 14 метра дължина на храносмилателната система от устата до ануса. Те смилат по-бавно и им трябват около 6 часа до следващото хранене. 

Как всъщност е доказано това? 

Доктор Байрън Робинсън е направил 650 дисекции на хора. Той е доказал, че хората, живеещи на север (само зима и студ ) са със 7 метра. Това е протеинов тип (поларен). Хората на екватора (само лято и топлина) са с 14 метра. Те са въглехидратен (екваториален) тип. А на местата с умерен климат (всички сезони), хората са смесен тип. 

Постепенно започва преселението на народите. 

Майка със 7 метра, баща с 14 метра, дете с 8. После майка с 8 метра, баща с 10 метра, дете а 9 метра. И така днес варираме от 7 до 14 метра. Затова има толкова много диети. Също така още от миналото е имало хора, които живеят в смесен климат и консумират различни видове храни в зависимост от сезона. Затова една диета за един работи, а за друг – не.

Затова аз съм ТВЪРДО ПРОТИВ всички диети! Всеки отслабва по различен начин. Затова има и толкова много диети! Вероятността да попаднеш на твоята е много малка. А, за да я намериш, се искат много опити, стрес и време. По-лесният начин е да се научиш как храната ти влияе на емоциите и състоянието на собсветното ти тяло. 

Да намериш къде си по скалата лек/тежък протеин, ненаситен/наситен въглехидрат, лека/тежка мазнина. А след това да се движиш надолу нагоре по скалата в зависимост от ежедневието си (психическото и физическото си натоварване, стреса, месечния цикъл и т.н.). До третия месец всичко ти става навик. Научаваш се да разбираш тялото си и дори не се замисляш какво и защо ядеш. 

Сети се примера на Павлов с кучето и лампата. Цъка се лампата – дава се храна. Един път, втори, трети, пети… петдесети… Цъка се лампата, кучето идва, тече слюнка, храна няма. Така е и с тялото. Днес, когато нямаш енергия, тялото иска шоколад или кафе. Тъжен си – тялото иска захар и бяло брашно. Ако един месец му даваш друго, то след месец то ще иска другото. Нямаш енергия – ще ти се яде мазно. Може да е ядка,  може да е сланина, може да е масло, авокадо или  нещо друго. Зависи кой тип си.

В едно семейство всеки е различен метаболитен тип. 

Затова е хубаво разделното ГОТВЕНЕ. Така един ще си сложи повече месо, друг ще яде само зеленчуци, трети ще иска смесено. Зимата аз ям много мазно и тежко, малката ми дъщеря е близо до мен, а голямата иска само плодове и зеленчуци, докато мъжа ми иска коренно различно. Аз ям сланина, Ивайла масло, Алия слънчоглед със сланина, Ивайло дори не иска да види мазно.

Закуската ни: Алия – сърца, сланина, банан. Аз – яйца, домат, масло. Ивайла – смути ябълка, орехи, ленено семе, слънчоглед, прясна мащерка и т.н..  Иво – омлет.  Вечеря: Аз – супа със слънчоглед, тиквени семки и масло,  Алия – пържола с масло, Ива печени броколи и червено цвекло, Иво – пържола с домати. Вкусно ни е това, от което имаме нужда. 

И това, което на нас ни се яде, не значи че и другите го искат. Много обичам, когато някой ми каже: За пръв път в живота си ям това, което искам, а отслабвам!” 

Гузната съвест, лошата комбинация и стереотипите са това, което ни пречат. В гените ни е заложено всичко, а новите технологии притъпяват сетивата ни. Купищата подправки, по-пикантно, по солено, по- хрупкаво, по… по.. по.. Забравили сме собствения си език. Този на НАШЕТО тяло. Все търсим повече и пропускаме сегашния момент.

Всеки, който има домашен любимец знае, че когато  кучето го боли корема, то яде трева. И то точно определена. Едва ли майка му го е учила, в нашата градинка какви треви ще има… нали!?!

Най-добрият хранителен режим е този, който е ЗА ТЕБ!  Който не те лишава, а ти прави навик!  Този, който те прави щастлив!

Открий какъв метаболитен тип си, като си направиш теста в сайта.

С любов, Емилия 🙂

Подобни статии