Пигментация – Част I

ПИГМЕНТАЦИЯ 

Причини и лечение

❄ Зимата е сезон, в който се правят хиляди козметични процедури, избелващи пигментните петна по кожата ни. Дават се милиарди за проблем, който се регулира с храната!

Заинтригувах ли те?

Какво всъщност е пигментацията?
Повишено производство на меланин в дадена зона.  Познат е като пигмент, защитаващ кожата от слънчевата светлина.  Меланинът се формира от две аминокиселини – фенилаланин и тирозин в клетки, наречени меланоцити. Те се намират в основата на кожата, цвета на очите, формират нюансите на косата. От своя страна, меланоцитите се делят на два вида. Първият се грижи за черните и тъмнокафявите нюанси, а вторият – за нюансите от червеникаво до жълто. 

Когато имаме свръх продукция на меланин се получават тъмни пигментни петна. Когато имаме намалена продукция – бели петна и албинизъм. Колкото по-концентрирани са меланоцитите, толкова по-тъмна кожа имаме. 

Причини за пигментацията
Представете си, че кожата е наранена – имаме акне, били сме дълго време на слънце и е изгоряла, имаме рана. Това е място, където цялостта й е нарушена. Там започва образуване на млади клетки. Те са с малко меланин и не са защитени. Излагаме ги на слънце и от това място се изпраща импулс към мозъка, който ни кара да произведем за кратко време много меланин, за да се защитим. Маланоцитите в дадената зона заработват на пълни обороти и в рамките на минути зоната може да се пигментира. Индикация, че те са отговорили на повикването.

От опитът ми и срещата ми с клиенти, най-честите причини и наранявания са :
неправилна кола маска. Кожата е наранена, макар и леко. Веднага се получава пигментация като мустаче. Много рускини си правят кола маска преди да дойдат в България. Козметикът им не е казал, че трябва да слагат защита, защото нямат слънце, а те от своя страна не са му казали, че ще ходят на почивка.Там е студено. Тук е 35 градуса.
акне – наранена кожа и излизане без слънцезащитен крем;
неправилно почистване на лице и нараняване на тургора на кожата;
парна баня или сауна през лятото – кожата омеква, дехидратира се и в следващия момент се излагаме на огромната жега навън.

От какво се влияе синтезът на меланин?
Възрастови фактори – с напредване на годините меланоцитите спират да функционират първо в косата. С течение на времето – в цялото тяло. Кожата става бяла като порцелан. 

Наследственост – поява на лунички, различни петна и др. Така например, може бели родители да имат тъмно бебе.

Виолетовата светлина, силен студ или горещина. Те стимулират бърз и голям синтез на меланин, който оцветява кожата. За съжаление, след това едни клетки умират по-бързо от други и се получават петна по тялото. Засилва се появата на бенки и петънца.

Неправилна грижа за кожата – много често използваната козметика дехидратира кожата. Не говорим само за грим – пудра и фон дьо тен. А за ежедневната грижа – измивен гел, мляко, тоник, лосион, крем и т.н. А колко лосиони и душ гелове използваме за тялото?Помните ли статията за вредните вещества и как влияят на кожата, ами парниковия ефект? Да, именно за това говорим! Неправилната грижа спира нужните процеси и изхабява наличните ресурси!

Химични пилинги и кремове за избелване – те спират синтеза на меланин. Изтъняват кожата и при първа поява на слънце, петната са отново на лице. Да не говорим, че много често се използват киселини и през лятото, които са фоточувствителни! 

Фото и лазерни процедури – без значение дали е програма за обезкосмяване, избелване, антиейдж или акне. Те често нарушават пигментообразуването.

Кремове за акне и антиейдж – много от тях са на основа Витамин А (и всички ретиноидо производни), Е и Q10. Наличието им в крема засилва пигментационните процеси.

Бременност – ако една бременна си сложи крем от гореописаните, само за няколко минути може да получи пигментация. Аз самата бях една от тях. От крем с Витамин А. Отделно имаме хормонален срив. Получените петна се наричат хлоазмами. В повечето случаи, тази пигментация се проявява в челото, бузите, около устните.

Недостиг на витамини – ако с храната си не приемаме достатъчно витамини, магнезий, желязо, сяра, цинк и други жизненоважни микроелементи, кожата и тъканите не функционират правилно. Ако пък приемаме прекалено много витамин А (и всички ретиноидо производни), Е, Q10 и фолиева киселина, засилваме пигментацията. Индикатор за това е цветът на кожата.

Помните ли статията как кожата в огледало е отражение на нашето вътрешно състояние! Ако не – прочетете я пак и ще разберете какво точно ви липсва.  Цветът сам говори 
Наличие на хронични заболявания на черния дроб, задстомашната жлеза и нарушение на работата на СЧ.
Всеки стрес, както и продължителната употреба на антибиотици също разстройва синтеза на меланин.

Пигментацията по тялото показва нашето общо състояние на организма.

 
Ако статийката ти хареса – покажи го! Ако съберем 50 лайка, ще ти напиша подробно КАК ДА ИЗБЕЛИМ ПИГМЕНТАЦИЯ В КЪЩИ! 

Ема

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments