Как да имаме здрава коса, кожа и нокти?

Искаш красива здрава и дълга коса?

Често получвам писма с въпроси от типа:

– “Как да спра косопада?”

– “Притесняват ме тъмните кръгове, какво да направя?”

– “Бръчките около устата ме подлудяват!”

– “Ноктите ми се чупят, как да го спра?”

и още много подобни. Поглеждам снимката, която са ми пратили и тези проблеми са най-малките им проблеми в тялото. И осъзнах за пореден път как хората разделяме себе си на части, а не се възприемаме като едно цяло. 

Това, което виждаш в огледалото – това, което си отвън – кожа, коса, нокти, торбички, отоци, пъпки, целулит.. това е вътрешното ти физично и психично състояние. 

И тъй като днес ще говоря за протеина в менюто ни, ще разгледаме именно него. 

Нашето здраве и начин на живот представляват по-голямата част от грижата за косата, кожата и ноктите ни. Ако искаме здрава коса, то трябва да имаме здраво тяло, пълно с правилните вещества, имащо правилното движение, за да произвежда по-здрави и силни клетки, издържащи на времето и процесите на стареене.  За съжаление живота на съвременните жени не улеснява целта да бъдем по-здрави. Съвременният начин на живот е осеян с капани, стресови ситуации, липса на движение и седене на стол, а дори и често сами се подлагаме на лишения, което ни отдалечава още повече от перфектната визия за красива кожа, здрава коса и нокти. Модерният начин на живот и неговите изкривени навици и тенденции нанасят хаос върху здравето и косата ни. Тази статия ще ти помогне да се запознаеш с основните знания и практики, с които да оптимизираш начина си на живот и да имаш блестяща коса и по-добро здраве

1. Колко протеин трябва да приемаме на ден?

Колко протеин ще ти трябва зависи от твоята мускулна маса. Може да си 60кг. и да имаш 51 мускулна маса, но може да си и 120кг и пак да имаш 61 кг мускулна маса. Много жени, за да отслабнат, ограничават неговия прием, а той е градивния елемент в нашето тяло. Всяка жена знае за силата на колагена и приема какви ли не добавки с колаген. НО знаеш ли, че колагенът е 30% от протеина в нашето тяло? Реално, ако ти ядеш правилно, няма да имаш дефицит на колаген и ще имаш здрава коса, еластична кожа без бръчки и красиви дълги нокти.

Препоръчителната дневна доза е 2 gr протеин на 1 кг чиста телесна маса или 1 gr протеин на 1lb чиста телесна маса. Какво означава това за теб?

1. Претегли се сутринта преди закуска, преди да си яла или пила течности. По възможност след като си отишла до тоалетна. 

2. Погледни картинките по-долу и бъди реалист коя точно отговаря на теб. 

3. Сега намали теглото си с процента мазнини от картинката.

Споделям ти и картинка със снимков материал, ако ти е трудно да определиш от тази:

Ако тежиш 70кг и телесните ти мазнини са 25%, трябва да сметнеш следното:

70 кг * 0,25 е 17,5 кг. (имаме мазнини в тялото си)

70 кг – 17,5 кг е 52,5 кг, това е твоето постоянно телесно тегло.

Сега използваме протеинната формула отгоре, за да определим сумата на протеин, от който се нуждаем. Например:

52.5 kg * 2 gr = 105 gr

Ако тежиш 70 кг и твоите телесни мазнини са 25%, тогава ти трябва да ядеш по 105 gr протеин на ден, за да си сигурна, че си получила достатъчно протеин за тялото, мозъка и косата си.

През годините се убедих, че 90% от клиентите, които идват при мен, не ядат това, от което имат нужда и преди всичко не приемат протеинът, който им е нужен. Нека ти дам пример:

Ако получаваш 12 000 лв на месец как ще живееш? Често ще ходиш на почивки, ще ядеш в лъскави ресторанти, ще ходиш всяка събота на спа или на нещо, което обичаш, ще си пазаруваш често нови дрехи може би… вероятно ще имаш и домашна помощница и т.н. Но сега си представи, че ти орежат заплатата на 600 лв. на ден. Какво ще се случи? Ще махнеш домашната помощница, няма да си купиш тези неща, които искаш. Същото се случва в тялото ти. То има нужда от 1200 до 1800 калории за жена между 50 и 90 кг. Ако ти не ядеш правилно и му даваш под нужната му надница за деня, то започва да изключва различни функции, жлези и производства. 

Как да измерваме дали приемаме толкова протеин, колкото ни е нужен?

Изтегли си безплатното приложение “Мyfitnesspal” 

2. Регистрирай се и попълни данните си. Използвай само безплатната версия, нямаш нужда от другите неща в него.

3. Проследявай в рамките на една седмица какво точно ядеш на ден. Как се случва това? Докосни синия символ “плюс”, избери храна за деня. Тогава търси храните, които си яла, регулирай размера на порцията, за да отговаря на количеството ти консумирана храна и запази артикула в твоя дневник. Повтаряй това  за всички храни, които консумираш за деня.

4. След проследяване за цял ден, докосни Меню “Дневник” и след това докосни номера над „оставащите калории“ горе вдясно на ъгъла на екрана. Ще видиш точната разбивка на макронутриентите на това, което си яла през деня, включително приема на протеин.

5. Приложението ще ти постави цел, но ако тя се разминава със сметнатото по формулата по-горе, моля те да се придържаш към грамовете, които си изчислила сама. Ако надминеш протеина за деня няма проблем. Но ако не го стигаш, то мозъка, косата, кожата и цялото ти тяло страдат.

2. Редуциране на стреса!

Следващата стъпка е да свалим нивата на кортизол. 

1. На всички екрани където рабитим, както и на телефона слагаме приложения за редуциране на синята светлина. Такове е F.lux, a в Apple системите го има като настойка на телефона в Accessibility.

2. Стой възможно най-много на натурална светлина. По възможност нека крушките ти бъдат 2800 – 3300 келвина (жълтата слънчева светлина).

3. Прави това, което обичаш минимум 20 мин на ден. Това е нужното време на амигдалата (бадемовидно тяло в мозъка) да те направят щастлива. Ако отлагаш, то тя е виновникът, защото предава чувство на заплаха. И едновременно ти трябват 20 минути да правиш нещо, което обичаш, за да се заредиш на 100%. НО требва да го правиш с удоволствие и от сърце.

4. Разтоварвай психиката си. Обичам да я наричам “Бокал”. Представям си я като една голяма красива часа, цялата инкрустирана с красиви златни елементи. И този красив бокал го пълним и празним всеки ден, въпросът е колко го пълним и колко го празним, защото често виждам по своите клиенти, че е прелял! Пълним го като правим нови неща, като учим, като ядем вредн ахрана, като имаме стрес и т.н. и го празним като правим неща, които ни правят щастливи и ни карат да изключим. 

Замисли се как ти празниш своя бокал?

3. Минерали

Минералите са жизненоважна част от здравословното хранене. Те играят критична роля в растежа и развитие на човешкото тяло, a дефицитът на някой от тях може да доведе до сериозни здравословни проблеми, започвайки от проблеми с кожата, косата и ноктите ни.

Но това, което много хора не осъзнават, е че именно несъзнателните хранителни навици и небрежен подход към приема на минерални добавки може да доведе до сериозни проблеми – излишна консумация на един минерал от добавка може да доведе до намалена усвояване и метаболизъм на друг минерал в тялото ви. 

Минералното колело е концепция, представена за първи път в средата на 20-ти век от агроном на име Малдер. Първоначално колелото беше предназначено да изобрази минералните връзки на почвите и растежа на растенията. По-късно беше модифицирано и проектирано да показва взаимовръзки на минерали в животни и хора. Състои се от кръг, изпълнен с множество стрелки, сочещи в различни посоки, към и от различни минерали. Основната идея е, че излишък от минерал присъстващи в опашката на стрела ще попречат на усвояването и синтезирането на минерала, присъстващ в главата на същата стрелка.

Например, високата диетична сяра значително намалява бионаличността на медта. Високото диетично желязо също води до лошо усвояване на мед в организма. Освен това излишъкът от мед инхибира абсорбцията на цинк. С нарушена абсорбция и метаболитни процеси, съотношението мед и цинк се увеличава – това представлява повишен риск от оксидативен стрес, възпаление, нарушения на съна, имунна дисфункция и познайте …. загуба на коса, изтъняване на косата, побеляване на косата и списъкът продължава.

За да зимате здрава коса трябва да видите вашите хранителни добавки, само така ще сте сигурни, че не превишвате нужните си. Ключовите минерали, върху които да се съсредоточите за косата си, което можете да консумирайте на ден от всеки са:

Желязо – 45 mg / ден

Цинк – 40 mg / ден

Мед – 10 mg / ден

Ако вашите добавки съдържат повече от споменатите суми, моля заменете ги или ги намалете. 

4. Какво трябва да ям?

Това са най-важните хранителни вещества в една диета, целяща здрава коса и кожа.

1. Мазнини – без тях не можем да усвояваме мастноразтворитемите витамини и жлезите в тялото не могат да функционират. 

2. Протеини.

3. В12 – сдържа се само в животински продукти и ако сме на веген диета, трябва да се приемат с добавка /2.4 mcg/дневно/ (на 100гр: Агнешки черен дроб – 90.05 mcg, Сардини – 8.9 mcg, Пъстърва – 7.79 mcg)

4. В7 – 30 mcg/дневно (на 100гр: Яйчни жълтъци – 10 mcg, Елда – 38 mcg, Карфиол – 17.6 mcg)

5. В6 – 1.3 mg/дневно (на 100гр: Пилешки дроб – 0.7 mg, Пуешко – 0.652 mg, Слънчогледови семки – 1.3 mg, Моркови –0.138 mg, Свинско – 0.13 mg)

6. Фолиева киселина – 400 mcg/дневно (на 100гр:  Яйца – 119 mcg,  Грах – 65 mcg, Спанак – 194 mcg, Броколи –65 mcg)

7. Желяно – 18 mg/дневно (на 100гр: коприва – 1,64 mg, Аспержи – 2.1 mg, Пилешки дроб – 8.99 mg, Соеви зърнa – 1.03 mg, Слънчогледови семки –5.25 mg, Телешки черен дроб –17.9 mg)

8. Цинк – 8 mg/дневно (на 100гр: чесън – 1.16 mg, тиквени семки – 7.81 mg, стриди – 16.62 mg)

9. Мед – 900 mcg/дневно (на 100гр: бадеми – 0.955 mg, Кашу- 2.195 mg,  Стриди – 1.576 mg)

10. Витамин А – 700 mcg/дневно (на 100гр: Масло от черен дроб на треска – 1 супена лъжица съдържа 4,080 mcg, Моркови – 835 mcgТелешки черен дроб –4968 mcg, Скумрия -47 mcg, Цвекло -33 IU)

11. Витамин С – 75 mg/дневни (на 100 гр.: лимон – 53 mg , мащерка – 160.1 mg, баобаб – 225mg )

12. Витамин D – 15 mcg/дневно с диета (~600IU) Витамин D, абсорбиран от слънцетое два пъти по-силен от хранителни източници. Там е тънка граница между получаване на достатъчно или получаване твърде много. 835 mcg7.81 mgPujka

5. Движение

За да `изчистим тялото и да храним клетките ни трябва движение. Избери своя начин на движение и го прилагай всеки ден!

Всичко казано до тук + изчистване на козметиката ни от вредни вещества (за това имаме няколко написани статии и подробно описано го има в книгите ми) ще те заведе на едно друго ниво!

Ако не знаеш от къде да започнеш то ние можем да ти помогнем. Ако искаш да коригираш цялото тяло, навиците и да направиш индивидуален хранителен режим, който е да вкусен и да обичаш какво ядеш то “Влез бързо във форма” е за теб. Ако искаш да стегнеш лицето си и да заздравиш косата си то “Порцеланова кожа” е точно за теб! Тренировките по фейсбилдинг ще стегнат мускулите на лицето ти, а биомехнаиката ще изправи стойката ти. 

А ако искаш да разбереш конкретно всичко за косата, то има специално Лекция 2 – Как да имаме здрава и дълга коса. Тя е част от маратона Тайните на красотата 😉 

Сложи си цел и действай! 

С любов Емилия 🙂 

Подобни статии