Декупаж на яйца за Великден или безвредно и полезно украсяване

 

Декупаж на яйца за Великден или безвредно и полезно украсяване за Възкресение Христово.

Бях забравила за боядисването на яйца допреди да родя. Когато момичетата ми станаха на две години, вече искаха да боядисват яйца. Та всяка година търся нови начини хем да ни е интересно и да прекараме време заедно, хем и това да е полезно.

Минахме през рисуване с растителни бои, с флумастери, които се перат и не минават през черупката, през свещи и листа до бои, направени от сваряване на яйцата с червено цвекло, лук и други оцветяващи зеленчуци или билки.

Тази година е ред на декупаж на яйца върху бледите им черупки.

За целта ти трябва хартия за декупаж – продават я в книжарниците на листи, а можеш и да използваш салфетки, но задължително трипластови!!! Отделяш най-горния (цветния пласт и използваш само него).

Вдъхнових се от това, че момичетата постоянно искат да режат и да лепят – всичко в къщи е в листа, сушени тревички, цветни блокчета, рекламни брошури на големи магазини, големи картони и лепило. Като стъпя и все има опасност краката ми да залепнат за пода.

 

За декупажът на яйца ще ни трябва широка четка, един разбит белтък (или желатин), трипластови салфетки или декупажна хартия, ножичка и желание 🙂

Но нека видим как точно се прави декупаж стъпка по стъпка.

  1. Купуваме декупажна хартия или трипластови салфетки и широка четка.
  2. Вадим яйцата от хладилника за няколко часа. Измиваме ги и слагаме кърпа на дъното на тенджерата. Поставяме отгоре яйцата, заливаме със студена вода, добавяме лъжица сол и слагаме на котлона. Щом заври водата, засичаме 10 минути за варене. Така яйцата ще са максимално твърди. Яйцата, които ще декорираме с техниката декупаж, трябва да са бели или възможно с най-светли черупки!!! Така картинките ще изпъкват 🙂 Щом се сварят, изливаме горещата вода и наливаме на нейно място веднага студена.
  3. Оставяме ги да изстинат.
  4. Следва самият декупаж на яйца – намазваме яйцето, което сме избрали с разбит белтък. Изрязваме от салфетката желаната форма и я поставяме върху черупката. Потапяме четката в белтъка и заглаждаме салфетката в посока от центъра към края. Тук целта ни е да изкараме въздуха и да стане прилепналото парче хартия равно по повърхността на яйцето.
  5. Можем да слагаме само отделни парченца от салфетката, а може да облепим и цялото яйце. След това то трябва да се остави да изсъхне!
  6. Слагате яйцата на масата и обирате лаврите. В най-добрия случай те ще бъдат изядени, а в другия – ще бъдат раздавани като сувенири и никой няма да пожелае да ги счупи 😉

Ако решите, че искате, може да ползвате желатин за лепило, вместо белтък. Едно пакетче желатин го разтваряме в 100 мл. студена вода и го оставяме да набъбне. Слагаме на котлона да заври 400 мл. вода и в горещата течност изсипваме набъбналият желатин. Бъркаме добре, докато се стопи. Охлаждаме и лепим мотивите с него по същия начин така, както с белтъка.

Няма нищо по-хубаво от това да правиш нещо заедно с мама и татко! А какво по-забавно от това безнаказано да режеш, лепиш, мацаш с четка нещо лепкаво и с балончета и на всичкото отгоре да не ти се карат, а да се радват и да оценят твоята творба?!!!

Щастлив Великден!!!

Подобни статии