Как да усвояваме колагена?

КОЛАГЕН

Какво е това и за какво ни служи?

част 1

   Много се зарадвах, когато Диди вчера ми каза: “Статията е събрала лайкове , трябва да напишеш рецептата за домашния колаген“!

Е, да започваме и ще стигнем и до рецептата

Знаеш ли какво е КОЛАГЕН?  Представи си много красиво момиче.  Тя е с дълга кафява коса, до кръста. Днес я е сплела на плитка. Виждаш перфектно как трите кичура се преплитат.  Слънчевата светлина се отразява в кафявия цвят. Толкова е лъскава и жива, че ти идва да я докоснеш и да я дръпнеш, за да видиш колко е здрава. На допир е еластична и в мига, в който я пуснеш от ръката си, тя застава отново в перфектно подредена верига, без нито едно стърчащо косъмче.

 Е, така изглежда и колагенът. Той е изграден от три протеинови вериги, образуващи плитка. Когато са трите заедно, той е твърд и здрав като стомана. 33% от протеините в тялото ни са колаген. От колаген са изградени костите, мускулите, сухожилията и 75 % от кожата.

За да видим цялата картина и връзки, нека погледнем в дълбочина. В кожата има клетки, наречени фибробласти  (винаги ми звучи като нещо от “Междузвездни войни”). Това са специални кожни клетки разположени в дермата. Те от своя страна произвеждат еластин (дава еластичност) и глюкозаминогликан (дава хидратация). В допълнение произвеждат и проколаген (къси вериги колаген). От тях, групирайки се, образуват отново пълни молекули колаген. Но тук се намесват и вторични фактори.

 Хиалуроновата киселина е необходима, за да се свържат еластин с колаген. Така и  Витамин С участва в много от етапите. При липса на Витамин С, синтезът на колаген се нарушава. 

За костите, всички казват:

Пий калций”!!! 

Да, ама не! Основният протеин в костите е колаген. Той се свързва с калция и фосфора, и така образува здрава структура.  Представи си лепило. Ако имаш лист бяла хартия А4 и цветно блокче, но нямаш лепило… няма как да сътвориш нищо!!! 

При липса на “лепилото” имаме: провиснала кожа, бръчки, косопад, целулит, храносмилателни проблеми, болки в ставите и други.

Защо целулит и стрии? Когато имаме колаген в кожата, тя е еластична. Нещо като чисто нов клин.  Той стяга, вдига дупето, всичко изглежда перфектно! Да, точно като онзи, черния в шкафа! НО, ако клинът от носене започне да се протрива, като го сложим, положението е друго, нали? Всички дефекти се виждат, вече не стяга, а е провиснал…. Колагенът в ставите е нещо като глазурата на тортата.  Тя ни позволява всичко да е на мястото си  и да се движи като “по мед и масло”.

Предотврати проблема, а не чакай да се появи, за да го лекуваш! Прочети всички части на статията за КОЛАГЕН и ги съедини, за да получиш пълната яснота относно колагена и неговите малки тайни 

Усмихнат ден, Слънце!

Бъди малка жълта точица в сивото ежедневие! Защото каквато си ти, това привличаш!!!

С любов, Емилия!

Виж продължението на статията за Колегена: Част 1, Част 2, Част 3, Част 4

 

Подобни статии