Колагенът и факторите, които го разрушават
Колагенът и факторите, които го разрушават
част 3
Основните фактори, разрушаващи така ценният за красотата ни колаген са:
Възрастта – с навършване на 30 години започва реалното стареене на костите. Процесите на разпад на колагеновите влакна надделяват над процесите на синтез. Менопаузата при жените е още един критерий. Намалява усвояването на микроелементи и витамини, които стимулират синтеза на колаген. Започваме да ядем по-солено (помниш статията за солта, нали?).
Свободните радикали, токсините и ензимите системно атакуват и разрушават колагеновите влакна. Помниш ли статиите за „рака“ и за „свободните радикали и водата“. Ако не си ги чела – заслужават си. Ще разбереш как и защо.
Наследственост – слабият колаген предразполага към възпалителни процеси, туморни образувания, остеопороза. Това вече се анализира с ирисова диагностика. Ирисът е изграден от съединителна тъкан. Ако има много дупчици и вдлъбнатини, се счита за ниско качество на колагенови влакна.
Ултравиолетовите лъчи – те причиняват разпад на колагеновите влакна и изкуствено състаряване. За да не се случва, трябва да се избягват UVA и UVB лъчи.
Захар – увеличава скоростта на гликация. – процес, при който кръвните захари се прикрепят към протеините, за да образуват нови молекули (AGEs). Увреждат близките протеини и правят колагена сух, чуплив и слаб. Губим еластичнотта на кожата и се причиняват бръчки и стрии.
Храната – неправилната храна причинява ЛАВИНООБРАЗЕН разпад на колагеновите вериги. Също, както захарта. Пушенето – Присъстващите химикали причиняват разпад на еластина и колагена в кожата. Никотинът стеснява кръвоносните съдове. Намалява притока на кръв и хранителни вещества. Мускулите се самоизяждат, за да оцелеят.
На жените между 35 и 55 годишна възраст на ден им трябват около 5-7 грама, а на активно трениращите – 10 грама колаген хидролизат.
-
-
Телешки КОЛАГЕН със Сяра
29.80лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
-
Разпродажба!
КОЛВИТА 100% натурален колаген
123.00лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Източници на колаген
Колаген от крава, говеждо, пуешко – в тях има голяма концентрация на стабилни колагенови влакна. Предимно колаген Тип 1 и Тип 3, за които говорихме във втората част. Богати са на глицин и пролин. Подпомагат производството на креатин. Стимулират производството на свой собствен колаген. Овнешкото и свинското месо са също Тип 1, но с по-ниска стабилност на колагеновите влакна.
Пилешки и заешки колаген – най-богат на Тип 2. Най-подходящ за изграждане на хрущял. Повечето добавки използват пилешки колаген. За съжаление, при термичната обработка на месото голяма част от колагеновите фибри се разпадат.
Рибен колаген – предимно Тип 1. Лесно се усвоява от тялото. Съдържа глицин, пролин и хидроксипролин. При нисък хидроксипролин има наличие на деградация на ставите. Задължително се приема с Витамин С!
Колаген в черупките на яйца – той също съдържа предимно колаген Тип 1. Но съдържа и тип 3, 4 и 10. Приблизително 100 пъти повече Тип 1 от Тип 3 или 4 или 10.
Най-богата на колаген сред растенията е пшеницата. Като тук не говорим за хляб! Вече сме коментирали, начина на приготвяне, киснене и консумация.
Омагьосай деня си с прекрасни мисли и много усмивки!
Бъди ослепителна в своето собствено тяло!
С любов, Емилия
Виж всички част на статията и сглоби пъзела: Част 1, Част 2, Част 3, Част 4
-
Разпродажба!
Маратон “ТАЙНИТЕ НА КРАСОТАТА” – 100% натурален лифтинг
0.00лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Разпродажба!
Маратон: Порцеланова кожа
0.00лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Колаген Vege с малинови кетони – 100 прц натурален веган продукт
129.00лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Разпродажба!
Чист Натурален Жив Колаген за лице и тяло – Silver
169.00лв.Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page