Видове колаген

Видове колаген

Значение на аминокиселините, съдържащи се в колагена част 2

Аминокиселините са съставен елемент на протеина. Предтсави си протеина, който ядеш, като един голям пъзел. Взимаш го и го разглобяваш на съставни парченца. От тях можеш да сглобих други пъзели, които ти харесват и имаш нужда повече от тях. Затова и ако си изключила месото от менюто си е важно така да комбинираш храните, че да имаш всички части от пъзела. Иначе с еограничаваш в производството на пъзели (протеини в тялото си). Нека разгелдаме частите на пъзела:

️Глицин – НЕ допуска изтъняването на мускулите и хрущялите,  стимулира регенерацията, подпомага работата на черния дроб. 

️Лизин– участва в образуването на костите;  той също така е отговорен за абсорбацията на калций и азот и гарантира, че този процес протича нормално;

️Пролин– гарантира ЗДРАВИНАТА на колагеновите нишки, които имат отношение към нормалното състояние на сърцето, кожата и всички хрущяли,  също така разгражда мастните натрупвания в кръвоносната система;

️Глутаминова киселина – изпълнява ролята на невротрансмитер .

?Как колагена действа на червата?

Приемането на колаген с  храната е като да закараш колата при вулканизатор, за да ти залепят спуканата гума. Запълва нараненото място (възпаление) и е като излято лепило отгоре.  Прави червата по-плътни и здрави. Аминокиселините в колагена изграждат тъканта, която линизира дебелото черво и стомашно – чревния тракт.  Така помагат при киселинен рефлукс, болест на Крон, колит, лениви черва и много други проблеми.

Ако имаш цепещи се нокти, това също е в следствие от липса на колаген.  Той участва в изграждането на ноктите, косата и зъбите. 

Колагенът повишава метаболизма и мускулната маса. Това е благодарение на най-малката аминокиселина в тялото ни, съдържаща се именно в колагена.  Глицинът отговаря за образуването на мускулна маса.  А всеки знае, че след определена възраст това е много трудно!  Не говорим за мазнина, а за мускули, които държат скелата, които дават плътност и структура на тялото! Като подплънка, която прави красива фигура и не позволява на кожата да провисне, като палто на закачалка.  Той заема важна роля в храносмилателната и централната нервна система.

Глицинът помага и за защитата на черния дроб. От него зависи дали ще подобрим притока на кръв и нейното качество.  При консумация на всички ‘вредни вещества’ именно глицинът помага за запазим сърцето си младо и да предотвратим появата на проблеми с черния дроб. 

Друга важна съставка в колагена  е ПРОЛИН. Тя отговаря за разграждането на мастните натрупвания в кръвоносната система и за намаляване на тяхното натрупване.

Има спорове колко вида колаген има в човешкото тяло. Някои твърдят, че са 16, други – 25.   Реално основни се водят 6 вида – тип 1,2,3,4,5,10. 

 

 • Витамин C

  14.60лв.
  КупиЗареждане Завършено
 • ORACol – Супер витамини

  77.00лв.
  КупиЗареждане Завършено
 • Телешки КОЛАГЕН със Сяра

  29.80лв.
  КупиЗареждане Завършено
 • Купи с отстъпка!

  КОЛВИТА 100% натурален колаген

  123.00лв.325.80лв.

Видове колаген

 Тип 1 – 90% от колагена в човешкото тялото. Изгражда сухожилия, връзки, органи, кожа, кости и се намира в стомашно-чревния тракт. Държи тъканта заедно и не й позволява да се разкъсва. Голяма част от тъканите в нашия организъм се състои от този тип колаген. Това са: хиброхрущяли (слой в ставите, които започват от челюстните стави и стигат до ставите на краката), дисковетте, междупрешлените стави, фиброзните пръстени (склонност към херния- показател за нездрава съединителна тъкан). Кожа, артериална стена 9аневризъм на аортата, тумори на съдовете- това също означава слабост на съединителната тъкан), роговица на очи, зъби, кости, стави и сухожилия, фазични влакна и белегова тъкан.

 Тип 2 – образува хрущяли, междупрешленни дискове, стъкловидно тяло на окото, част от сухожилията и тънките влакна. 

 Тип 3 – това са ретикуларни влакна  или простичко казано, мрежа. Помниш ли пазарската чанта на баба от преди 20-30 години? Цялата е мрежа и някои модели дори имаха гума само на дръжките. Участва в органите, кожата, кръвоносните съдове и сърцето. Колагенът тип 3 е добре разтягаща се и съкращаваща се съединителна тъкан,в която има много еластин. Съставен е от петнадесет еластина. Колагенът отговаря за разтягането, а еластинат за съкращаването. Недостигът на еластин в организма може да се сравни с преразтегнат ластик за коса- веднъж разтегнат, повече не може да се свие. От този колаген са направени червата, матката (отпускането на матката също е нарушение на съединителната тъкан, която може да се укрепи), малките хрущяли и малките сухожилия. Цялото тяло е напрравено от тях. Признак за слабост на сухожилиятае, когато ръката не се сгъва или рамото боли след носене на тежести. Обикновено се среща в съчетание с Тип 1. При разпад и липса на колаген Тип 3 имаме слаби кръвоносни съдове, разширени вени и съществува опасност от преждевременна смърт (инфаркт, инсулт и подобни).  

 Тип 4 – нещо като стреч фолио. Намира се в ендотелните клетки. Те образуват тъкани, които обграждат органи, мускули и мазнини (стреч фолио.) Основни пластини са в нервите и кръвоносните съдове. Участват в нашите храносмилателни органи и дихателни повърхности. Между кожата и долната тъкан (мастна или мускулна). Като тук е подобно на флуид (гъста течност). От него се състоят бъбречните мембрани, нефроните, обвивката на лещата на окото, тънките влакна- ушното тъпанче, тъпанчевата мембрана, чукче и наковалня.

 Тип 5 – изгражда повърхността на клетките, космите, плацентата и части от сухожилията.

Тип 10 – помага за образуване на кости и ставен хрущял.  Обновява се всяка година.

Тип 29 – това е епидермисът (горен слой на кожата). При нарушаване на епедермалния колагенсе развива атопичен дерматит, кожата става като папирусна хартия, нацепва се и се обелва. Провисването на кожата с възрастта също говори за качеството на колагена и за недостиг на еластин в кожата.

Колагенът е комплекс от аминокиселини и минерали, в които всяка трета аминокиселина е глицин- той съединява всички влакна. Около 80% от колагена се състои от глицин с малки добавки, 1/10 еластин, който от своя страна се състои от 1/3 глицин, 1/3 аланин и в него се съдържа пролин и валин. И така всички наши тъкани, органи и системи от тази съединителна тъкан. Тя е навсякъде еднаква. Съкращава се и се разтяга умерено, като изпълнява и основна и поддържаща функция. На места е тънка и прозрачна, на други е плътна и неразтеглива. Хората, които страдат от недостиг на колаген, са предразположени към такива разпространени заболявания, като например дисковата херния,  

Изобщо не очаквам да запомниш и 50% от информацията, която прочете  Целта ми беше да осъзнаеш колко ♥️важен е колагена за тялото ти! И това, че имаш бръчка, целулит или напукана кожа е най-малкия ти проблем. Ако до 40 години само половината от човечеството има оплаквания, на възраст около 50-те страдащите са вече 75%.  А на възраст над 70 години – 90%.  Всичко започва от храната ти!

  Усмихни се!  Знам, че го можеш!!!

С любов, Емилия

Виж всички част на статията и сглоби пъзела: Част 1, Част 2, Част 3, Част 4

Подобни статии